Sezon na cukinię w pełni. To chyba jedno z moich "najulubieńszych" warzyw, wespół z bakłażanem. Oba dają ogromne możliwości ich zjedzenia, w zapiekankach, sałatkach, tartach, na pizzy, marynowane, nadziewane i tak jak w tym przepisie jako placuszki.
Placuszki powstały jeszcze przed naszym rodzinnym urlopem nad morzem w ramach akcji "opróżniamy lodówkę". Wyjadaliśmy wszystko co nie było w stanie przetrwać naszych dwóch tygodni nieobecności. Przez wakacyjne dwa tygodnie nie ugotowałam nic. Stołowaliśmy się "zewnętrznie" jedliśmy głównie rybki, a właściwie prawie wyłącznie flądrę i czasami sandacza. Flądra zwycięża, bo każdą inną można kupić w sklepie rybnym, mrożoną lub "na lodzie" a flądra nie lubi mrożenia i transportu, nie smakuje już tak jak usmażona prosto z porannego połowu. Sandacz trafił się dodatkowo, bo niedaleko są spore stawy hodowlane tej pysznej rybki.
Mimo, że oglądając telewizję i prognozy pogody, jawiła się wizja zimnego i deszczowego lata nad morzem, pogoda nam dopisała. Padało sporadycznie, było ciepło a czasem nawet upalnie. I szkoda, że minęło tak szybko i jutro już znowu do pracy... oby do następnych wakacji albo chociaż jakiegoś długiego weekendu.
Placuszki z cukinii
Mimo, że oglądając telewizję i prognozy pogody, jawiła się wizja zimnego i deszczowego lata nad morzem, pogoda nam dopisała. Padało sporadycznie, było ciepło a czasem nawet upalnie. I szkoda, że minęło tak szybko i jutro już znowu do pracy... oby do następnych wakacji albo chociaż jakiegoś długiego weekendu.
Placuszki z cukinii
- cukinie
- 1 jajko
- sól
- olej
takie placki to lubię i kiedy teraz cukinii już mam tyle w ogrodzie to często goszczą na moim stole
OdpowiedzUsuńmoje ulubione placki warzywne:)
OdpowiedzUsuńJeszcze takich nie robiłam...
OdpowiedzUsuńcukiniowe placuszki na obiad to jest to!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie cukiniowe placuszki :)
OdpowiedzUsuńoo tak:) im prościej tym lepiej. I jeśli w grę wchodzi cukinia to ja to kupuję:) Pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńrzeczywiście, placuszki z cukinii są przepyszne. można je dosmaczać różnymi przyprawami, można dodać starte ziemniaki albo szczypior - zawsze będą smaczne. M.
OdpowiedzUsuń