poniedziałek, 5 września 2011

czekoladowe muffiny z gruszkami

Przepis na ciasto czekoladowe ze śliwkami stanowi świetną bazę do kombinowania. To idealny rodzaj murzynka, ale i super muffinki. Zwiększyłam ilość wszystkich produktów, pomieszałam zwykły cukier z cukrem waniliowym domowej roboty i dodałam dojrzałe gruszki. Wyszła porcja na 9 muffinów jumbo.

Czekoladowe muffiny z gruszkami
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200g mąki
  • 150g cukru + 50g cukru waniliowego
  • 200g masła
  • 200ml mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 2 dojrzałe gruszki
W rondelku rozpuszczamy cukier i cukier waniliowy, masło, mleko, czekoladę i kakao, odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy jajko. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy ostudzoną czekoladową masę. Miksujemy na najszybszych obrotach około minutki. Obieramy gruszki i pozbawiamy je ogryzków, kroimy na małe kawałki i dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy i wylewamy do formy na muffiny. Pieczemy w 180 stopniach 20 minut lub do suchego patyczka.Idealne na jesienny piknik i do zimowej herbaty :)

5 komentarzy:

  1. Wilgotne czekoladowe ciasto lubią wszystkie tygrysy, a z dodatkiem aromatycznych gruszek....AAAch!!!M.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam połączenie gorzkiej czekolady z gruszką :) od razu pochłonęłabym kilka takich muffinek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i znowu takie pyszności.Będę próbowała, by i na moim stole się znalazły. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak cudowne muffinki

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...