Przepis na ciasto czekoladowe ze śliwkami stanowi świetną bazę do kombinowania. To idealny rodzaj murzynka, ale i super muffinki. Zwiększyłam ilość wszystkich produktów, pomieszałam zwykły cukier z cukrem waniliowym domowej roboty i dodałam dojrzałe gruszki. Wyszła porcja na 9 muffinów jumbo.
Czekoladowe muffiny z gruszkami
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g mąki
- 150g cukru + 50g cukru waniliowego
- 200g masła
- 200ml mleka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 2 dojrzałe gruszki
W rondelku rozpuszczamy cukier i cukier waniliowy, masło, mleko, czekoladę i kakao, odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy jajko. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy ostudzoną czekoladową masę. Miksujemy na najszybszych obrotach około minutki. Obieramy gruszki i pozbawiamy je ogryzków, kroimy na małe kawałki i dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy i wylewamy do formy na muffiny. Pieczemy w 180 stopniach 20 minut lub do suchego patyczka.Idealne na jesienny piknik i do zimowej herbaty :)
Wilgotne czekoladowe ciasto lubią wszystkie tygrysy, a z dodatkiem aromatycznych gruszek....AAAch!!!M.
OdpowiedzUsuńcudne czekoladowości.
OdpowiedzUsuńuwielbiam połączenie gorzkiej czekolady z gruszką :) od razu pochłonęłabym kilka takich muffinek ;)
OdpowiedzUsuńNo i znowu takie pyszności.Będę próbowała, by i na moim stole się znalazły. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNie ma to jak cudowne muffinki
OdpowiedzUsuń