W tym roku ogarnęło mnie dyniowe szaleństwo. Przerobiłam już jej strasznie dużo na różne sposoby. Była zupa dyniowa, sos dyniowy do pizzy, bułeczki dyniowe, makaron z sosem dyniowym, teraz czas na dżem z dyni.
Dżem z dyni z gruszką
Dżem z dyni z gruszką
- 1,5kg upieczonej dyni
- 3 gruszki konferencje
- 3 cm kory cynamonu
- 8 łyżek cukru
- 5 goździków
Nic nie piszesz o smaku! ;> Ale na pewno pyszności...! :)
OdpowiedzUsuńa co tu pisać - smak jak marzenie! z jabłkami robiłam a w tym roku właśnie z gruszką będzie moja dyńka!
OdpowiedzUsuńjesień w słoiku!
OdpowiedzUsuńrobiłam coś podobnego :), fajny dżemik, dynia to takie wszechstronne warzywo
OdpowiedzUsuńTaki dżemik musi być pyszny, a taka żonka w domu to skarb!!
OdpowiedzUsuńDynia jako warzywo wielofunkcyjne - bardzo mi się podoba! A z gruszka musi być ten dżemik pyszny. Poproszę abonament... M.
OdpowiedzUsuńa jak się tę dynie piecze???
OdpowiedzUsuńDynię należy pokroić na kawałki, pozbyć się włókien i piec ok 30-40 minut w 180 stopniach. Potem skórka schodzi jak masło, a dynia jest już mięciutka, co skraca proces gotowania/przygotowania.
Usuńa jak się tę dynię piecze???
OdpowiedzUsuńa jak się tę dynie piecze???
OdpowiedzUsuń