Staliśmy się posiadaczami dziesięciokilogramowego worka jabłek. Wiadomo, że nie można ich przechowywać w nieskończoność nawet w najlepszych garażowych warunkach. A jak mamy dużo jabłek to.... szarlotka! Przepis na szarlotkę inną niż robię zazwyczaj znalazłam u
ChilliBite - szarlotka tatrzańska. Od przepisu oryginalnego lekko odbiegłam, ale sens pozostał.
Szarlotka tatrzańska- 500g mąki krupczatki
- 250g margaryny
- 90g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 2kg jabłek (najlepiej szarej renety - ja nie miałam)
- cynamon
- brązowy cukier
Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Należy zagnieść ciasto z mąki, margaryny, jajek, śmietany i cukru pudru. 2/3 zagniecionego ciasta stanowi spód szarlotki - należy nim wykleić dno tortownicy lub formy. Blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki na minimum godzinkę, resztę ciasta w torebce foliowej chowamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy, szatkujemy na cieniuteńkie plasterki - malakserem, nożem albo obieraczką do warzyw (ja wybrałam ostatni wariant). Jabłka układałam warstwami na cieście - warstwa jabłkowych plasterków na to szczypta cynamonu i łyżka cukru i tak aż miałam jabłka do maksymalnej wysokości tortownicy. Wierzch stanowi kruszonka - uzyskamy idealną ścierając na tarce zamrożoną część ciasta. Szarlotkę pieczemy 60-70 minut w 160 stopniach.
* wybór szarych renet ma zapewnić idealnie plasterki nawet po upieczeniu ciasta
Fantastyczna!!! Widziałam ą już wiele razy i za każdym razem wzbudza mój zachwyt!! I nie mów więcej, że nie umiesz piec:)!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam z rana:)
piękna szarlotka - ja takiej jeszcze nie piekłam, ale bardzo mi się podoba :-)musi smakować wyśmienicie
OdpowiedzUsuńBosko wygląda!!! Musi też bosko smakować...gratuluję - M.
OdpowiedzUsuńpiękna, te urocze jabłkowe warstewki, no i pyszna :)
OdpowiedzUsuńŚwietna szarlotka ;]
OdpowiedzUsuńWyróżniłam twój blog;)
OdpowiedzUsuńTaka "pure" i narodowa wersja szarlotki, którą muszę też koniecznie zrobić. Szlachetnie wygląda i ciekawa jestem smaku. ;)
OdpowiedzUsuńsuper!!! szarlotka prezentuje sie genialnie:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale,a smakuje pewnie jeszcze lepiej mniam :-)
OdpowiedzUsuń