Domowe tortille
- 250g mąki pszennej
- 150-160ml mocno ciepłego mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy
- 0,5 łyżeczki soli
- można dodać zioła
Mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia, dodajemy mleko i oliwę i
zagniatamy elastyczne ciasto. W tym momencie można dodać zioła do ciasta
ale nie za dużo bo będą się przypalać. Możliwe że trzeba będzie trochę
podsypać mąki lub dodać odrobinę mleka, wszystko zależy od wilgotności i
typu mąki. Uformowaną kulkę zostawiamy na pół godzinki pod ściereczką.
Następnie dzielimy ciasto na osiem równych części, dajemy chwilkę
odpocząć i wałkujemy cieniuteńko placki. Smażymy na suchej, mocno
rozgrzanej patelni po dosłownie minutkę, aż pojawią się brązowiutkie
plamki. Tortille przykrywamy wilgotną ściereczką.
Zawartość tortilli
- pomidorki koktajlowe
- pierś kurczaka z słodkim sosie chilli z miodem - grillowana
- mix sałat
- zielony ogórek
- sos czosnkowy
Wygląda super świeżo i smacznie
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś spróbować zrobić taką domową;)
OdpowiedzUsuńkoniecznie :)
UsuńOla a ja się ostatnio zastanawiałam jak tu zrobić domowe ciasto na tortille:)Wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńpolecam ten przepis :)
UsuńUwielbiam tortille, często w domu robimy.
OdpowiedzUsuńdo tej pory robiłam tortille w domu z gotowych placków, może spróbuję tych własnej roboty. Nie wiedziałam że dodaje się do nich proszku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
domowe o niebo lepsiejsze :)
UsuńDobre danko na piknik, takie kolorowe - szukam wykonawcy....M.
OdpowiedzUsuńa kiedy ten piknik?
Usuńpysznie!
OdpowiedzUsuńPyszne tortille wyprubuję przepisu a tak się składa że od poniedziałku w Lidl dni meksykańskie to zaopatrzę się w potrzebne składniki.
OdpowiedzUsuń