wtorek, 24 kwietnia 2012

tortilla

Kolejna odsłona domowego fast foodu, pyszna, zdrowa i kolorowa tortilla.
 
Domowe tortille
  • 250g mąki pszennej
  • 150-160ml mocno ciepłego mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • można dodać zioła
Mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia, dodajemy mleko i oliwę i zagniatamy elastyczne ciasto. W tym momencie można dodać zioła do ciasta ale nie za dużo bo będą się przypalać. Możliwe że trzeba będzie trochę podsypać mąki lub dodać odrobinę mleka, wszystko zależy od wilgotności i typu mąki. Uformowaną kulkę zostawiamy na pół godzinki pod ściereczką. Następnie dzielimy ciasto na osiem równych części, dajemy chwilkę odpocząć i wałkujemy cieniuteńko placki. Smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni po dosłownie minutkę, aż pojawią się brązowiutkie plamki. Tortille przykrywamy wilgotną ściereczką. 

Zawartość tortilli
  • pomidorki koktajlowe
  • pierś kurczaka z słodkim sosie chilli z miodem - grillowana
  • mix sałat
  • zielony ogórek
  • sos czosnkowy


12 komentarzy:

  1. Wygląda super świeżo i smacznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kiedyś spróbować zrobić taką domową;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ola a ja się ostatnio zastanawiałam jak tu zrobić domowe ciasto na tortille:)Wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. do tej pory robiłam tortille w domu z gotowych placków, może spróbuję tych własnej roboty. Nie wiedziałam że dodaje się do nich proszku.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobre danko na piknik, takie kolorowe - szukam wykonawcy....M.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne tortille wyprubuję przepisu a tak się składa że od poniedziałku w Lidl dni meksykańskie to zaopatrzę się w potrzebne składniki.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...