piątek, 31 sierpnia 2012

cannelloni z mięsem mielonym i cukinią

A może dzisiaj makaron? Dawno nie było, a cannelloni to już całe wieki! Powstał szybki farsz z tego co było w lodówce, a że cukinii mam mnóstwo to i tutaj znalazła swoje miejsce :) Serdecznie zapraszam  i smacznego.

Cannelloni z mięsem mielonym i cukinią
  • 22 rurki cannelloni (takie bez konieczności gotowania)
Farsz:
  • 500g mięsa mielonego - u mnie łopatka wieprzowa
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • pół średniej cukinii
  • duża cebula
  • sól, pieprz
Beszamel:
  • masło
  • mąka
  • mleko
  • mozzarella
Mięso mielone usmażyć na patelni, doprawić solą i pieprzem. W między czasie pokroić w drobną kosteczkę cukinię i cebulę. Udusić cebulę, dorzucić cukinię i dusić do miękkości. Dorzucić wtedy usmażone mięso i chwilę dusić razem. Dolać przecieru pomidorowego i koncentrat, doprawić do smaku, solą i pieprzem ew ostrą papryką.
Przygotować beszamel - rozpuścić masło, dodać mąkę, zasmażyć na złoto i stopniowo dolewać mleka stale mieszając, żeby nie robiły się grudki. (Jeśli jest za gęsty dodajemy mleka, jeśli za płynny dodajemy mąki, nie umiem podać konkretnych proporcji niestety, bo zawsze to jakoś na oko wychodzi) Na koniec dorzucić do niego startą mozzarellę.
Przygotowanym farszem uzupełnić cannelloni. Ułożyć w naczyniu do zapiekania jedną warstwę, polać beszamelem, ułożyć drugą i ponownie obficie polać beszamelem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut, ale po około 20 minutach radzę sprawdzić, bo wszystko zależy od piekarnika i wilgotności farszu.

3 komentarze:

  1. Ale mi smaku narobiłaś, na pewno w tygodniu zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. No faktycznie dawno żadnego makaronu tu nie było:) Cannelloni pierwsza klasa, lubię takie!
    Pozdrawiam serdecznie Olu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sam urok, czar i smak!!! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...