Kolejna wariacja na temat kurczaka. Kiedyś napiszę książkę "1001 sposobów aby kurczak się nie znudził" :) Staram się ciągle wymyślać inne jego formy, smaki, dodatki, aby zaskakiwał, smakował i rodzinka chciała dokładkę. Tym razem wszystko się udało.
Potrawka z kurczaka z kurkumą, chilli i mascarpone w sosie pomidorowym
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 500ml przecieru pomidorowego
- 100g serka mascarpone
- garść startego sera salami
- 3 łyżki oleju
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1,4 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka tymianku + świeże listki
Kurczaka oczyściłam i pokroiłam w kostkę. W miseczce wymieszałam olej, kurkumę, chilli i tymianek i wytaplałam w tym mięsko. Wrzuciłam na rozgrzaną, suchą patelnię i obsmażyłam na złoto. Przełożyłam do naczynia do zapiekania. W misce wymieszałam przecier pomidorowy z mascarpone, świeżym tymiankiem i serem salami. Doprawiłam solą do smaku. Masę pomidorową wylałam na kurczaka i zapiekłam 25-30 minut w 180 stopniach. Sosik był idealnie kremowy i lekko ciągnący a mięsko soczyste i delikatne.
kurczak to rzeczywiście nie może się znudzić :)
OdpowiedzUsuńNapisz, na pewno kupie :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie smaków...
OdpowiedzUsuńKolorystycznie też fajne, bo że pyszne, to wiadomo! Pisz tę książkę...M.
OdpowiedzUsuń