środa, 15 sierpnia 2012

zapiekanka cukiniowo-ziemniaczana w szynce dojrzewającej

Jako fanka cukinii jestem teraz w siódmym niebie, ponieważ sezon w pełni. Na działce posiane były 2 gatunki i dzięki temu mogę się delektować ilością cukinii nie do przejedzenia. Tym razem poeksperymentowałam.

Zapiekanka cukiniowo-ziemniaczana w szynce dojrzewającej z ricottą
  • 2 cukinie
  • 4 ziemniaki
  • szynka dojrzewająca w plasterkach
  • 100g serka ricotta
  • 3 jajka
  • tymianek
  • sól, pieprz
Cukinie umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej razem ze skórką. Jeśli są młode  to w całości, jeśli bardziej dojrzałe, to wykroić pestki (jeśli komuś przeszkadzają). Startą cukinie przełożyć na sito i obficie posolić - wycieknie mnóstwo zielonej wody, a na koniec jeszcze masę trzeba odcisnąć np przygniatając talerzem. Ziemniaki obrać i również zetrzeć na tarce jarzynowej, dorzucić do odciśniętej cukinii, dodać ricottę, jajka, pieprz i sporo tymianku i dokładnie wymieszać. Formę - keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie plastrami szynki tak aby jej końce wystawały ponad foremkę. Przełożyć masę do keksówki, wygładzić, na wierzchu ułożyć szynkę, założyć boki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 1h. Po ok 20 minutach można wierzch przykryć folią aluminiową żeby szynką się nie spaliła. Kroić kiedy trochę przestygnie.


1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...