Dynia i chorizo to bardzo aromatyczne i apetyczne połączenie. A teraz jest idealny moment aby delektować się urodzajem dyń i tworzyć z nich rozgrzewające dania.
Dynia z chorizo i czosnkiem
- ok 1 kg dyni hokkaido
- 1 duża cebula
- 1 por - biała część
- 4 ząbki czosnku
- kawałek kiełbaski chorizo - ok 6-8cm
- olej
- słodka papryka w proszku
Dynię pokroić na kawałki, pozbawić włókienek i upiec - około 30 minut w 180 stopniach, kładąc na blaszce skórką do dołu. Upieczoną dynie obrać - skórka schodzi łatwiutko - i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, pora w półplasterki, czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z porem, potem dodać czosnek i całość poddusić. Dodać chorizo pokrojone na półplasterki i podsmażyć około 3-4 minutki. Wymieszać z pokrojoną dynią i na koniec oprószyć słodką papryką.
Pysznie wygląda - Hokkaido ma taki piękny kolor! a kiełbaska chorizo na pewno świetnie danie dosmaczyła. M.
OdpowiedzUsuńzapraszam Cię do udziału w akcji kulinarnej DyniaDay
OdpowiedzUsuńhttp://durszlak.pl/akcje-kulinarne/dyniaday
Świetne połączenie, słodkość, pikantność - mniam
OdpowiedzUsuń