środa, 31 października 2012

dynia z chorizo i czosnkiem

Dynia i chorizo to bardzo aromatyczne i apetyczne połączenie. A teraz jest idealny moment aby delektować się urodzajem dyń i tworzyć z nich rozgrzewające dania.

Dynia z chorizo i czosnkiem
  • ok 1 kg dyni hokkaido
  • 1 duża cebula
  • 1 por - biała część
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek kiełbaski chorizo - ok 6-8cm
  • olej
  • słodka papryka w proszku
Dynię pokroić na kawałki, pozbawić włókienek i upiec - około 30 minut w 180 stopniach, kładąc na blaszce skórką do dołu. Upieczoną dynie obrać - skórka schodzi łatwiutko - i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, pora w półplasterki, czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z porem, potem dodać czosnek i całość poddusić. Dodać chorizo pokrojone na półplasterki i podsmażyć około 3-4 minutki. Wymieszać z pokrojoną dynią i na koniec oprószyć słodką papryką.

3 komentarze:

  1. Pysznie wygląda - Hokkaido ma taki piękny kolor! a kiełbaska chorizo na pewno świetnie danie dosmaczyła. M.

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszam Cię do udziału w akcji kulinarnej DyniaDay
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/dyniaday

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne połączenie, słodkość, pikantność - mniam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...