Moje dziecko uwielbia klopsiki. Zarówno sauté, w sosie pomidorowym a teraz okazało się, że również w pieczarkowym. Te zostały nazwane "białymi klopsikami". Klopsiki przygotowałam według tego przepisu, zamieniłam tylko mięso na indyka.
Klopsiki z indyka w sosie pieczarkowym
- 500g mielone filetu z indyka
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
- 150ml mleka
- 1 jajko
- 1/2 cebuli
- sól, pieprz
- od siebie dodałam jeszcze 3 dodatkowe łyżki bułki tartej
4 łyżki bułki tartej zalać mlekiem i odstawić na 5-10 minut. Do
malaksera wrzuciłam mięsko, drobniutko posiekana cebulkę, wybiłam jajko,
dodałam musztardę i wlałam bułeczkowo-mleczną papkę. Całość
zmiksowałam, doprawiłam solą i pieprzem. Masa była dosyć luźna w związku
z tym dodałam już do gotowej mieszaniny jeszcze 3 łyżki bułki tartej.
Sądzę, że wszystko zależy od rodzaju mięsa, wielkości jajka i czubatości
łyżeczek musztardy. Z gotowej masy uformowałam małe kuleczki - mi
wyszło ich 30 sztuk. Smażyłam na rozgrzanym oleju aż były rumiane ze
wszystkich stron, czyli około 8-10 minut.
Sos pieczarkowy
- 500g pieczarek
- 200ml śmietany 12%
- 250ml wody
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej
Pieczarki pokroić wedle uznania, ale nie za drobno. W rondlu roztopić masło, wrzucić pieczarki. lekko posolić i popieprzyć i podsmażyć na złoto. Następnie dodać wodę i zagotować. Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami mąki pszennej i 1 łyżką wody z pieczarek - żeby śmietana się zahartowała i nie zważyła w sosie - dla zagęszczenia sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do gotowego sosu dodać gotowe klopsiki i razem podgrzać. Podałam z makaronem i posypałam świeżym oregano.
Robię podobne ale zazwyczaj z mięsa wieprzowo- wołowego.
OdpowiedzUsuńpyszny i prosty obiadek:)
OdpowiedzUsuńKlopsiki zawsze dobre, z każdym sosem - a pieczarkowy bardzo aromatyczny i smaczny. M.
OdpowiedzUsuń