poniedziałek, 27 sierpnia 2012

KÖTTBULLAR czyli szwedzkie klopsiki

Uwielbiam szwedzkie klopsiki. Każda wizyta w IKEA kończy się zakupem paczki i zjedzeniem ich najpóźniej następnego dnia. Postanowiłam zrobić je swoje własne i rozpoczęłam poszukiwania przepisu. Większość jest bliźniaczo podobna więc widać taka ma być. Ja skorzystałam z przepisu ze strony IKEA i tylko lekko zmodyfikowałam wykonanie. 

KÖTTBULLAR czyli szwedzkie klopsiki
  • 500g mielonej łopatki wieprzowej 
  • 4 łyżki bułki tartej 
  • 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 
  • 150ml mleka 
  • 1 jajko 
  • 1/2 cebuli 
  • sól, pieprz 
  • od siebie dodałam jeszcze 3 dodatkowe łyżki bułki tartej
4 łyżki bułki tartej zalać mlekiem i odstawić na 5-10 minut.  Do malaksera wrzuciłam mięsko, drobniutko posiekana cebulkę, wybiłam jajko, dodałam musztardę i wlałam bułeczkowo-mleczną papkę. Całość zmiksowałam, doprawiłam solą i pieprzem. Masa była dosyć luźna w związku z tym dodałam już do gotowej mieszaniny jeszcze 3 łyżki bułki tartej. Sądzę, że wszystko zależy od rodzaju mięsa, wielkości jajka i czubatości łyżeczek musztardy. Z gotowej masy uformowałam małe kuleczki - mi wyszło ich 30 sztuk. Smażyłam na rozgrzanym oleju aż były rumiane ze wszystkich stron, czyli około 8-10 minut.

1 komentarz:

  1. Też bardzo lubię te klopsiki, najbardziej w pomidorowyn sosie, ze spaghetti - tu podajemy sobie ręce z Bartusiem. M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...