Tym razem danie mięsne, ale nie drobiowe. Robi się szybciutko, jest bardzo aromatyczne, sos cudny i wyrazisty.
Roladki z polędwiczki wieprzowej w winno-miodowo-tymiankowym sosie
- 1 polędwiczka wieprzowa
- kilka plasterków szynki dojrzewającej
- pół szklanki różowego wina półwytrawnego
- 1 łyżka miodu
- 1 płaska łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka sosu śliwkowego
- 6 słodkich śliwek
- pieprz
- 1 kulka mozzarelli
- olej
- masło
Polędwiczki starannie oczyścić z błonek, pokroić na plastry o grubości około 1,5cm. Każdy kawałek lekko rozbić, tak aby dało się je zwinąć. Polędwiczki posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, na środku kładziemy kawałek mozzarelli i zwijamy w rulonik. Nie solimy bo szynka dojrzewająca jest wystarczająco słona. Każdy rulonik zawijamy w plasterek szynki i smażymy na rumiano z każdej strony. Na czystej patelni robimy sos. Najpierw w kubeczku wymieszałam wino, miód, sos śliwkowy i tymianek. Następnie wrzuciłam na patelnię śliwki, na odrobinie masła. Kiedy lekko zaczęły skwierczeć dodałam sos i pozwoliłam mu się zredukować. W gotowy sos włożyłam roladki i całość podgrzałam. Smacznego :)
Wygląda na bardzo smakowite danie - sos ze śliwkami musiał być bardzo aromatyczny. Chyba się skuszę... M
OdpowiedzUsuńZ ogromną przyjemnością nominowałam Cię do Versatile Blogger Award :) Zapraszam do mnie: kulinarnapasja.blogspot.com
OdpowiedzUsuń