środa, 27 lutego 2013

lemon curd

Chyba wszyscy już robili lemon curd, skusiłam się i ja. Faktycznie warto. Oszałamiająco cytrynowy, genialny do babeczek i jako spód do słodkich tart... pycha
 

Lemon curd
(składniki na 1,5 szklanki)
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 80 g masła
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
W rondelku roztrzepać trzepaczką jajka, żółtka i cukier, aż otrzymamy jednolitą masę.  Następnie masę trzeba podgrzać na małym ogniu cały czas mieszając, żeby nie robiły się grudki. Do ciepłej masy dodajemy masło, sok i skórkę z cytryny. Mieszamy i gotujemy aż sos zgęstnieje i będzie aksamitny. Gotowy krem przecedzamy przez sitko. Przekładamy do słoiczka - można go przechowywać w lodowce do dwóch tygodni.
Źródło: Moje wypieki

3 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...