piątek, 1 marca 2013

jajka zapiekane pod beszamelem

Dzisiaj przed Wami kolejne danie śniadaniowe. Może ciut bardziej pracochłonne niż ostatnie, ale efekt wart tej odrobiny zachodu.

Jajka zapiekane pod beszamelem
(porcja na 4 kokilki)
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 małe jajka
  • 4 plasterki szynki dojrzewającej
  • 1 łyżka żurawiny
  • tarty żółty ser
  • sól
  • beszamel (1 łyżka masła, 3 łyżki mleka, 1 łyżka mąki
  • roztopiona czubata łyżka masła
W małym rondelku robimy beszamel, czyli rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę - energicznie mieszamy zasmażając mąkę, następnie dodajemy mleko i rozcieramy pozbywając się grudek, jeśli jest za gęsty dodajemy mleko, jeśli za płynny mąki. Odstawiamy. Chleb tostowy wałkujemy - brzmi dziwnie prawda? Ale serio, wałkujemy na cieńsze "placki". Każdy z nich umieszczamy w natłuszczonej kokilce. Na dno kładziemy plasterek szynki, żurawinę. Na to wbijamy jajko - jeśli jest większe lub kokilki niewielkie, odejmujemy nieco białka. Solimy i przykrywamy beszamelem, wierzch pokrywamy tartym serem. Wystające kawałki chleba smarujemy roztopionym masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut.

4 komentarze:

  1. mmmmmmmmm a ja tu bez śniadania :D pyyyyszotka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpraszam się na takie wspaniałe śniadanko! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle wymyśliłaś fantastyczne śniadanko!!! Zapraszam do mojej kuchni, może być kolacyjka...... M.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zwykle wymyśliłaś fantastyczne śniadanko!!! Zapraszam do mojej kuchni, może być kolacyjka...... M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...