Ostatnio często pieczemy domowe pieczywo. Szukam przepisów, niektóre modyfikuję, dostosowuję do naszych smaków, a niektóre - jak ten - kupuję w całości. Bułeczki są wyważone w smaku, nie za słodkie, trochę przypominają małe chałeczki. Idealne na śniadanie.
Słodkie bułeczki śniadaniowe
(porcja na 30 bułeczek)
- 7g suszonych drożdży
- 1/4 szklanki letniej wody
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 180g miękkiego masła
- 6 szklanek mąki pszennej
- olej roślinny
- płatki migdałowe do posypania
- mleko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Do dużej miski wlać wodę i rozpuścić w niej drożdże. Odstawić na 5 minut a następnie dodać ciepłe mleko, cukier, sól i jajka. Wymieszać łyżką i dodać masło i 2 szklanki mąki. Całość wymieszać mikserem - haki, dodając po trochu resztę mąki. Wyrobione ciasto zostawić, przykryte ściereczką na 15 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zmiksować i przełożyć do czystej miski posmarowanej olejem roślinnym. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce przykryte folią spożywczą. Po tym czasie uformować bułeczki, odrywając kawałki ciasta wielkości mandarynki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 4-5 cm. Zostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia, na koniec posmarować mlekiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec 10-12 minut w 200 stopniach.
Źródło: Pistachio
Bardzo apetyczne te bułeczki, na pewno pyszne na śniadanie! M.
OdpowiedzUsuńo mamciu, ale bym zjadła!:)
OdpowiedzUsuńja też, dlatego ciągle je piekę :)
Usuńidealne!
OdpowiedzUsuńporywam na śniadanko.
smacznego :)
UsuńMmm, pychotki! Ogromnie mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńoj pychotka pychotka, nie tylko wyglądają ale i smakują pychotnie
Usuń