niedziela, 30 stycznia 2011

kurczak Jamie Olivera na niedzielny obiad

Półtora tygodnia miałam prawie wyjęte z życiorysu.... Najpierw rozłożył się Bąbel, a zaraz potem ja, tyle że on został z Dziadkiem w domu a ja chodziłam do pracy. Efekt taki że ze zwykłego przeziębienia zrobiło się zapalenie zatok..... Leczenie zwykłe efektów nie dało i skończyło się antybiotykiem.... koszmarnym który pozbawił mnie węchu i smaku. A dokładniej zaburzyło go do tego stopnia że wszystko co na co dzień wytrawne smakowało słodko, a to co neutralne wydawało się słone jakbym solniczkę utopiła, w dodatku miało posmak metaliczny który utrzymywał mi się cały dzień, koszmar jakiś.... I zrobiłam to czego ponoć nie wolno, przerwałam antybiotyk bo do szału mnie to doprowadzało.... Dzisiaj już jest ok, smak mi wrócił, węch też, nos oddycha.

W związku z wyzdrowieniem i tym że znowu wiem co jem rodzinny obiadek :)

Przepis na kurczaka Jamie Olivera cytowany za Majką z kalejdoskopu kulinarnego
  • kurczak
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • obrane ziemniaki (ja zrobiłam pół na pół ze słodkimi batatami)
  • 1 duża cytryna, najlepiej niewoskowana
  • 1 cala główka czosnku, podzielona na ząbki
  • garść świeżego tymianku
  • oliwa
  • garść świeżego rozmarynu
  • ewentualnie: 8 plastrów wędzonego boczku
Natrzyj kurczaka od środka i od zewnątrz dużą ilością soli i świeżo zmielonym pieprzem - jeśli to możliwe, należy zrobić to rano. Następnie przykryj go, wstaw do lodówki i trzymaj do momentu rozpoczęcia szykowania obiadu . Dzięki temu mięso będzie po upieczeniu naprawdę przepyszne. Rozgrzej piekarnik do temp. 190°C.

Zagotuj duży garnek osolonej wody. Pokrój ziemniaki na kawałki wielkości piłeczki golfowej, włóż do wody z całą cytryną i ząbkami czosnku i gotuj przez 12 min. Odcedź i odparuj przez 1 min. (dzięki temu ziemniaki będą bardziej chrupiące), następnie wyjmij cytrynę i czosnek. Podrzucaj gorące ziemniaki w garnku - to tez sprawi, ze po upieczeniu będą chrupkie.

Jeszcze gorącą cytrynę nakłuj ok. 10 razy. Wyjmij z lodówki kurczaka, połóż na papierze do pieczenia i całego natrzyj oliwą. Nafaszeruj go ząbkami czosnku, cytryną w całości i tymiankiem, umieść na blasze i piecz w nagrzanym piekarniku przez 45 min. Przenieś kurczaka na półmisek. W wytopionym tłuszczu, który został na blasze, obtocz ziemniaki z listkami rozmarynu. Potrząśnij nią, potem zrób wolne miejsce na środku blachy i ponownie połóż kurczaka. Jeśli chcesz użyć bekonu (ja nie użyłam), obłóż nim pierś kurczaka i piecz kolejne 45 min. albo do chwili, kiedy mięso będzie miękkie, a ziemniaki się zrumienią. Kurczak jest gotowy, jeśli mięso z łatwością odchodzi od kości, a sos, który puści jest klarowny.


Jako dodatek do kurczaka ziemniaczki zapiekane troszkę inaczej.
  • 0,7 kg ziemniaczków
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany
  • 100 ml mleka
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • 50 g masła
  • mozzarella
Ziemniaki obieramy i kroimy na półcentymetrowe plasterki. Naczynka do zapiekania nacieramy czosnkiem i masłem, układamy połowę ziemniaków. W miseczce mieszamy mleko ze śmietaną, sola, pieprzem i gałką. Połową polewamy ułożone ziemniaczki - delikatnie mieszamy. Układamy resztę ziemniaków, zalewamy resztą śmietany z mlekiem, posypujemy wiórkami masła i rozdrobnioną mozzarellą. Zapiekamy do miękkości.

A na deser do niedzielnego obiadu crumble z malinami, czyli trochę lata w środku zimy....

2 komentarze:

  1. No to się biedaczko namęczyłaś :(
    ...ale dobrze, że już wszystko w porządku.
    Wszystko wygląda smakowicie...wystarczy zrobić i jeść. Dzięki za przepisy...zawsze są potrzebne nowe wyzwania :)
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. dobrze, że załapuję się na obiadki rodzinne - nic nie robię tylko jem i zachwycam się!!!! Wszystko było super, bardzo pyszne, a deser to fantastycznie spuentował. Brawo córciu. A Bartuś jak się zajadał - rośnie nam smakosz!!! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...