Pierś z kurczaka z masłem ziołowym i szynka parmeńską.
- pierś kurczaka na osobę
- masło ziołowe
- szynka parmeńska
- sól
- jako dodatek zielony groszek cukrowy i sezam
W piersi robimy kieszonkę i wkładamy krążek masełka ziołowego, zawijamy w szynkę parmeńską - spinamy wykałaczkami (można pod szynkę położyć plasterek sera żółtego) i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Kurczak wychodzi bardzo soczysty i aromatyczny.
Podałam ze świeżym groszkiem cukrowym, który podsmazyłam na oliwie i dodałam prażony sezam.
Podałam ze świeżym groszkiem cukrowym, który podsmazyłam na oliwie i dodałam prażony sezam.
Pyszny to był obiadek,rzeczywiście masełko ziołowe dobrze się sprawdza i nasyca kurczaka cudownym aromatem. A zdrugiej strony szynka pachnąca i chrupiąca - boski smak!!!! Groszek pyszny, sezam dodał mu uroku. M.
OdpowiedzUsuńDroga Aleksandro,
OdpowiedzUsuńmam jedno pytanie do Twojego przepisu: czy szynka parmenska to wloskie prosciutto?
Albo z innej strony: Parma ham is a dry-cured ham co przemawia za prosciutto.
Jezeli to jest to, sprobuj domowa pizza z prosciutto, gruszki i ser. HA!
Martin, Wisconsin