Poniżej jego przepis z moimi zmianami.
Kurczak z pomarańczą
- 2 kg kurczaka (mój miał 1,5kg)
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 2 kg ziemniaków, obranych (ja dałam 5 ziemniaków, 2 pataty, 2 marchewki)
- 1 duża cytryna, najlepiej niewoskowana (ja dałam 1 pomarańcz)
- 1 cała główka czosnku, podzielona na ząbki
- garść świeżego tymianku
- oliwa
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 1 cytryna w plasterkach obtoczona w cukrze
Odcedźcie i odparujcie, wyjmijcie cytrynę (pomarańcz) i czosnek. Gorącą cytrynę (pomarańcz) nakłujcie delikatnie ok. 10 razy. Kurczaka nafaszerujcie ząbkami czosnku, cytryną (pomarańczą) w całości i tymiankiem, umieśćcie na blasze i pieczcie przez 45 minut w 190st.C.
W wytopionym tłuszczu, który został na blasze, obtoczcie ziemniaki (ziemniaki, pataty, marchewkę) z listkami rozmarynu (dałam pół na pół z tymiankiem) i pieczcie kolejne 45 minut, albo do chwili kiedy mięso będzie miękkie, a ziemniaki (ziemniaki, marchewka, pataty) zarumienią się. Po 30 minutach dorzuciłam plasterki cytryny obtoczone w cukrze i piekłam jeszcze 15 minut. Kurczak jest gotowy, jeśli mięso z łatwością odchodzi od kości, a sos, który puści jest klarowny.
a Ty! ciekawa jestem smaku i zapachu z tą pomarańczą zamiast cytryny, będę musiała spróbować :-) Dzięki, Olu, za przepis na pysznego kurczaka
OdpowiedzUsuńHmmm... pomarańcza mówisz?! Myślę, że też musi pysznie smakować!!
OdpowiedzUsuńDziękuję Olu za super przepis i przednią zabawę!
Po zjedzeniu tych pyszności, popatrzyłam na pomarańczę na talerzu z owocami i pomyślałam sobie, że z pomarańczą też byłby niezły i trzeba by spróbować! :D Nieźle, co? :)))
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny przepis, byliśmy zachwyceni! :)
Od Ciebie Olu poprosze skrzydełko :) Mniamusny kurczaczek :)
OdpowiedzUsuńCoś pysznego! Jadłam, więc wiem, co mówię.Warzywka w sosiku kurczakowym - fantastyczne.Piękna kolorystyczna kompozycja na talerzu. Fajny rodzinny obiadek. M.
OdpowiedzUsuńWierze, że smakuje wyśmienicie. Sam robię kurczaka w pomarańczach i winie. Cudo!! Teraz mam smaka właśnie na takiego kurczaka. ehh:P
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda, dziekuje za wspólne gotowanie
OdpowiedzUsuńFajny przepis, do tej pory robiłam kurczaka z cytryną właśnie, chyba spróbuję z pomarańczą - czy nie wychodzi zbyt słodki? I czy nie zawijałaś go w folię/rękaw? czy bez tego nie wychodzi po upieczeniu zbyt suchy?
OdpowiedzUsuńSweet dreadi - kurczak nie wychodzi słodki, ma delikatną nutę pomarańczy. Piekłam odkrytego - nigdy kurczaka w całości nie piekę w rekawie, właśnie ta pomarańcz/cytryna w środku pozwala zachować wilgotność mięska. Traktuję ten przepis jako jeden z moich ulubionych na kurczaka w calości.
OdpowiedzUsuń