Zazwyczaj nie przepadam za curry, ale przekonałam się do niego już w sosie bombay a teraz w tych śledzikach. Na stałe zagoszczą w naszym śledziowym repertuarze.
Śledzie w curry z ananasem
- 6 śledzików w oleju a'la matias
- mały jogurt typu greckiego
- 3-4 łyżki majonezu
- płaska łyżeczka sproszkowanego curry
- szczypta cukru
- 2 łyżki octu winnego białego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pół puszki ananasa
Śledzie odsączyć i pokroić na paski. W miseczce wymieszać jogurt, majonez, cukier, curry, ocet i sok z cytryny. Na koniec dodać pokrojonego na kawałki ananasa i wymieszać ze śledziami. Odstawić na noc do lodówki, żeby smaki się połączyły.
co za intrygujące połączenie smaków! :)
OdpowiedzUsuńBardzo udany eksperyment śledziowy! M.
OdpowiedzUsuń