Delikatne i malutkie babeczki z kruchego ciasta z kremem z bitej śmietany i mascarpone z odrobiną cukru, przystrojone owocami (ananas, borówki, czerwona porzeczka, mandarynka bez skórki i kiwi)
Przypominam przepis na podstawowe kruche ciasto z którego korzystam
- 200g mąki
- 100g masła
- 3 łyżki wody
- szczypta soli
Wszystko to zagniatamy, robimy kulkę, którą następnie spłaszczamy i wkładamy na 30 minut do lodówki owinięte w folię spożywczą. Po tym czasie ciasto wyjęłam rozwałkowałam i wycięłam kółeczka. Piekłam w formie do muffinków 15 minut w 180 stopniach. Wystudzone babeczki wypełniłam kremem z ubitej śmietany 30%, to której dodałam stopniowo mały pojemniczek mascarpone i 3-4 łyżki cukru.
Bardzo ładne babeczki
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis, prosty i wielofunkcyjny (mam tu na myśli owoce) ;)
OdpowiedzUsuńdoskonała inspiracja na zbliżający się dzień dziecka :)
oraz na letnie słodkości.
napewno skorzystam.
oby tak dalej :)
Bardzo ladnie wygladaja,,,i te owoce!-pycha!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Stęskniłam się za twoimi przepisami! Babeczki śliczne i kolorowe - do wykorzystania na wiele sposobów. M.
OdpowiedzUsuń