Pomidorowo-ziołowe supełki
- 7g suchych drożdży
- 2 łyżki stopionego masła
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 żółtko
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku, kolendry i oregano
- 3-4 suszone pomidory w oliwie
W misce łączymy składniki suche -
drożdże, sól i cukier, a w drugiej mleko, masło i żółtko, zioła i pokrojone bardzo drobno pomidory.
Łączymy mokre z suchymi za pomocą trzepaczki, a następnie dodajemy
stopniowo mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia
na około godzinkę. Następnie dzielimy ciasto na części - mi wychodzi średnio 8 bułeczek. Postępujemy tak jak w przypadku bułeczek czosnkowych -
robimy wałeczek, na środku zawiązujemy supełek i wtykamy końce jeden na
górze, drugi na dole - instrukcja tutaj. Zostawiamy bułeczki do wyrośnięcia na 20 minut i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
super. Uwielbiam suszone pomidory
OdpowiedzUsuńmy też uwielbiamy :)
UsuńNA pewno smakowite:-)
OdpowiedzUsuńoj bardzo bardzo :)
UsuńTy to zawsze wymyślisz jakieś jeszcze lepsze bułeczki! M.
OdpowiedzUsuńCudne te bułeczki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Olu!
dziękuję ci ślicznie :)
Usuń