Pomarańczowo-bananowy pudding chlebowy
- 3 jajka
- 200ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- sok z połowy pomarańczy
- skórka starta z całej pomarańczy
- 3 bułeczki francuskie z czekoladą
- 3 kromki chleba tostowego
- 2 banany
W misce wymieszać śmietankę, jajka, cynamon, cukier, sok i skórkę z pomarańczy. Bułeczki pokroić na kromki. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę bułeczek, bananów pokrojonych w plasterki, chleb tostowy, następnie znowu banany i na wierzch bułeczki. Całość polać śmietankowo-jajeczną mieszaniną. Zostawić około 15 minut żeby wszystko nasiąkło. Piec 45 minut w 160 stopniach.
niesamowite! Mmmm.. brak mi słów, mniam:)
OdpowiedzUsuńfantastyczny pomysł! bardzo lubię wykorzystywanie pieczywa w nieco nietypowy sposób :)
OdpowiedzUsuńrobię taki pudding w wielu odmianach, zawsze pyszny :)
Usuńale cudownie wygląda:)
OdpowiedzUsuńa jakie pyszne :) intensywnie pomarańczowe :)
UsuńWspaniały pomysł na czerstwe pieczywo;)
OdpowiedzUsuńnic się nie zmarnuje :)
UsuńFantastyczne - i wygląd i smak pomarańczy!M.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie pieczywa nie pierwszej świeżości. Super !
OdpowiedzUsuńMmm, pudding chlebowy to idealny pocieszacz :)
OdpowiedzUsuń