Chciałabym sezon dyniowy wykorzystać maxymalnie. Robiąc ostatnio zupę, zostawiłam troszkę pulpy do wykorzystania jako sos do pizzy - pomysł podsunęła mi Kasia z bloga gotujębolubię. Pizza wyszła fajna, inna niż zazwyczaj. Dyniowy sos, nadaje taki fajny słodki smaczek, jako dodatki daliśmy m.in cukinie, pomarańczowe pomidorki i mozzarellę.
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
- 300ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy/oleju
- 500g maki
- 1 łyżeczka soli
Sos
- 1 szklanka musu z dyni
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Wymieszać drożdże, wodę, cukier, oliwę i odstawić na 5 minut. Make przesiać i usypać kopczyk - zrobić wgłębienie, wlać mieszankę i zagarniać ciasto do środka, potem wyrabiać na około 15 minut aż będzie jedwabiście gładziutkie. Przełożyć do miski, pędzelkiem posmarować oliwą i odstawić na godzinkę. Wałkować na 0,5cm grubości placki (starcza na 3 ok 25cm). Dać im chwilę odetchnąć i piec z dodatkami ok 8-12 minut.
Sos - uprażyć dynię z dodatkiem 2 łyżek wody i doprawić do smaku, odparować żeby był to gesty mus.
Sos - uprażyć dynię z dodatkiem 2 łyżek wody i doprawić do smaku, odparować żeby był to gesty mus.
Bardzo ciekawy pomysł i prześliczna pizza :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńa myślałam, że pizza niczym mnie już nie zaskoczy ;)
OdpowiedzUsuńmonami ma rację, też jestem zaskoczona.
OdpowiedzUsuńa dałabym głowę, że już żadna pizza nie wprawi mnie w stan takiego zachwytu. i osłupienia ;]
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
W końcu ciekawa i inspirująca pizza! Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńInteresujące, dyniowej pizzy jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPięknie słoneczna! Słodkawy smak...no pycha absoluta! M.
OdpowiedzUsuń