- 400ml przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- świeże oregano
- 120g mascarpone
- garść czarnych oliwek
- kilka plasterków szynki dojrzewającej
- sól, pieprz, cukier
- olej
- makaron
Cukinię pokroiłam w ćwierć plasterki i wrzuciłam na rozgrzany olej żeby
się poddusiła i podsmażyła, dorzuciłam przeciśnięty przez praskę
czosnek. Następnie zalałam przecierem pomidorowym i chwilę sobie
pyrczało, domieszałam serek i doprawiłam solą, świeżo mielonym pieprzem
i szczyptą cukru, dorzuciłam oliwki i cześć szynki dojrzewającej a na koniec świeże oregano. Pyrczało przez chwilę. Wymieszałam z makaronem, dorzuciłam resztę szynki. Sos był idealnie kremowy,
aromatyczny i pyszny.
Sos z mascarpone jet istnym cudem, a z takimi dodatkami... niebo w g...bie;)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobny sos, rzeczywiście małmazja! A teraz, z taką szynką, to dopiero cud smakowy! M.
OdpowiedzUsuńtakie pasty są pyszne i szybko się je robi :)
OdpowiedzUsuńprawdziwa uczta. Pozdrawiamy Tapenda
OdpowiedzUsuń