Sezon szparagowy uważam za zdecydowanie rozpoczęty. Pierwsze szparagowe zakupy u Majlertów poczynione, cztery pęczki do domu przywiezione, zarazem z pak choi, mizuną i młodym szpinakiem sałatkowym.
Pizza ze szparagami
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
- 300ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy/oleju
- 500g maki
- 1 łyżeczka soli
Wymieszać drożdże, wodę, cukier, oliwę i odstawić na 5
minut. Mąkę przesiać i usypać kopczyk - zrobić wgłębienie, wlać
mieszankę i zagarniać ciasto do środka, potem wyrabiać na około 15
minut aż będzie jedwabiście gładziutkie. Przełożyć do miski, pędzelkiem
posmarować oliwą i odstawić na godzinkę.
- grillowane plasterki cukinii
- szynka serano
- trochę mozzarelli
- pomidorki koktajlowe
- świeże szparagi przekrojone wzdłuż na pół, skropione oliwą
- zamiast sosu troszkę oliwy
super:)
OdpowiedzUsuńpysznie i jak kolorowo!
OdpowiedzUsuńWspaniale otwarcie sezonu!
OdpowiedzUsuńCałkiem odbiega od mojego wyobrażenia pizzy! Ale jest wspaniała :)
OdpowiedzUsuńCudowny obraz z tej pizzy! M.
OdpowiedzUsuń