Wytrawne muffiny. Idealne na piknik, super na wycieczkę, rewelacyjne na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Porcja 12 sztuk zniknęła błyskawicznie.
Muffiny ze szparagami, szynka parmeńską i oliwkami
- 1,5 szklanki mąki
- 0,25 szklanki cukru
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka
- 1 jajko
- tymianek
- tarty ser grana padano ok 0,5 szklanki
- 3-4 plasterki szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej
- garść czarnych oliwek
- 4-5 zielonych szparagów
W misce wymieszać mąkę, cukier proszek do pieczenia i sól. Do szklanki
wlać olej, następnie wbić jajko i dopełnić mlekiem. Zawartość szklanki
wlać do składników sypkich i wymieszać. Mają zostać grudki. Dorzucić starty drobno ser, pokrojoną w kawałki szynkę, pokrojone w plasterki oliwki i pokrojone szparagi. Wymieszać, przełożyć do foremek i piec 18-20 minut w 190-200 stopniach. Pyszne na ciepło i na zimno.
Z takimi dodatkami muszą być świetne;)
OdpowiedzUsuńpysznościowe były :)
UsuńNo, pyszniutkie!!! Można jeszcze dodać kaparki albo suszone pomidory... wytrawne muffinki są super! M.
OdpowiedzUsuńlubię wytrawne muffinki - są świetne zamiast kanapek
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie, genialnie! Mam tylko jedno pytanko, czy konieczne jest użycie aż takiej ilości cukru? Nie robiłam nigdy wytrawnych muffinek, więc proszę mi wybaczyć pytanie... ja niewiele więcej daję do tych na słodko. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńw tym przepisie w wersji oryginalnej na słodko jest 2/3 szklanki, ja zmniejszam do 1/2, tutaj zmniejszyłam do 1/4 no i wiadomo że szklanka szklance nie równa, byle wszystko odmierzać tą samą. W mojej szklance wychodzi to ok 2 łyżek
UsuńTakie muffinki to świetna odmiana po słodkich:) A dodatki mówią, że są przepyszne!:)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne ! : )
OdpowiedzUsuń