Natrafiłam ostatnio na przepis na chlebki tureckie - o tutaj. Bardzo mi się spodobała zarówno forma jak i to że można owe chlebki nadziać czym dusza zapragnie. A że dusza zapragnęła to zobaczycie je w najbliższym czasie w kilku odsłonach. Ciasto jest bardzo wdzięczne, pięknie rośnie, dobrze się formuje. No i efekt śliczny.
Chlebki tureckie
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki drożdży instant
- sól morska
- szczypta cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1, 5 łyżki oliwy
- letnia woda ( na wyczucie)
- 250g łopatki wieprzowej mielonej
- 1 cebula
- pół czerwonej papryki
- 5 cienkich plastrów bakłażana
- 1 pomidor
- sól
- pieprz
- tymianek
- ostra papryka
- olej
Mąkę mieszamy z drożdżami, jogurtem i oliwą. Dodajemy sól i cukier.
Wyrabiamy gładkie ciasto dodając po trochu letnią wodę tak aby ciasto nie było lejące ani za suche, ale odchodziło od ręki (w sumie ok 3-4 łyżki). Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut, przykryte ściereczką, do
wyrośnięcia. W tym czasie robimy farsz. Podsmażamy na oleju drobniutko posiekaną cebulkę, następnie pokrojoną w kosteczkę paprykę i bakłażana. Na koniec dodajemy pomidora. Oddzielnie podsmażamy mięso na rumiano. Łączymy z warzywnym farszem i doprawiamy do smaku. Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 5 części i formujemy z nich owalne placki - obędzie się bez wałkowania.
Każdy placek smarujemy ketchupem i nakładamy wzdłuż farsz. Sklejamy końcówki, tak aby powstał kształt łódeczki. Końce dosyć mocno ściskamy, aby się nam ciasto nie otworzyło w trakcie
pieczenia. Zapiekamy w 200 C około 20 minut.
Bardzo mi się podobają, zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńja też zrobię!
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńfajne pomysłowe danie.
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne te chlebki, jakie aromatyczne, brawo! M.
OdpowiedzUsuńcieszę się, że danie się spodobało i smakowało :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że danie się spodobało i smakowało :)
OdpowiedzUsuń