Cała rodzina uwielbia cukinię w każdej postaci. Z grilla, w szaszłykach, w sałatce, w tortillach i w tartach. Jednym słowem cukinia w stu odsłonach. Warzywo daje wiele możliwości. W zeszłym roku robiłam tez marynowane w oliwie w słoikach, też pyszne. Sezon cukiniowy się rozpoczął i można już kupić nasze rodzime a nie z eksportu. Zakupiłam ostatnio dwie ciemno i dwie jasno zieloniutkie, młodziutkie cukinie. Miała być z nich zapiekanka, ale stanęło na tarcie.
Tarta z cukinii i bekonu
ciasto:
- 200g mąki
- 100g masła
- łyżeczka soli
- 3 łyżki wody
- 2-3 cukinie
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
- 1 kulka mozzarelli
- kilka plasterków boczku/bekonu/dobrej szynki
- sól, pieprz, gałka
- serek ricotta
- 2 jajka
Cebulkę posiekać drobno i podsmażyć żeby się trochę zrumieniła. Wymieszać serek z jajkami i wrzucić podsmazona cebulkę. Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, posolić i poczekać aż puści wodę, odcisnąć. Wrzucić do masy serowej, wymieszac dokroić do tego boczek - ja tnę nożyczkami i pokrojona mozzarelle - 2/3 kulki, doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Ponakłuwać widelcem i piec około 20 minut w 180 stopniach. Następnie wyłożyć farsz, na wierzch wrzucić i lekko wcisnąć pozostałą mozzarellę i zapiekać razem ok 30-40 minut.
Sądząc ze zdjęcia i z opisu - pyyycha!!! Następnym razem muszę się wprosić... Cukiniowy sezon na szczęście jest długi, na ranczu zbieraliśmy cukinie do końca października. A jakie pyszne są malutkie...M.
OdpowiedzUsuńja uwielbiam tartę w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńcukinię też.
wszystko chyba lubię.
Ale taką tartę dziś na lancz to bym zjadła z chęcią.
Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
u mnie dzisiaj też tarta i też z cukinią :) tarty są pycha
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty...dziękuję Oleczko za podpowiedź na następną...na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
a ja jeszcze nie jadłam tarty, hmm chyba muszę spróbować bo wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńpyszne, pracujesz zawodowo?
OdpowiedzUsuńBeata, tak a czemu pytasz?
OdpowiedzUsuńpodziwiam, że znajdujesz czas
OdpowiedzUsuńBeata - ja gotuję po pracy i w weekendy, to normalne dania obiadowe itp, nie zabieraja za wiele czasu :)
OdpowiedzUsuń