Cukinie, bakłażany i pomidory kuszą swoimi kolorami na każdym prawie bazarkowym straganie. Nie mogę się im oprzeć i kupuję, kupuje, kupuję..... a potem wymyślam co z tym zrobić.
- 2 ładne bakłażany
- 1 cukinia
- 8 pomidorów podłużnych
- mozzarella
- 3 łyżki grana padano
- puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 nieduża cebulka
- garść listków bazylii
- sól
- oliwa
Bakłażany kroję w podłużne plastry, cukinie w ukośne plasterki, pomidory również w plastry. Bakłażany solę i odstawiam na pół godziny, płucze i osuszam. W rondelku rozgrzewam oliwę, wrzucam czosnek, a po chwili cebulkę i duszę do miękkości, zalewam pomidorami, doprawiam, wrzucam bazylię i pyrczy sobie aż sos się troszkę zredukuje. Bakłażany grilluje na suchej patelni. W natłuszczonym naczyniu do zapiekania układam warstwami bakłażany - sos - pokrojoną w kostkę mozzarellę - cukinię - sos - bakłażany - sos - pomidory - mozzarellę - grana padano. Całość zapiekam koło 40 minut lub do miękkości w 180 stopniach.
Zapiekanka wygląda wspaniale! Idealny, letni posiłek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
nie ma to jak pyszna, letnia kombinacja smaków :)
OdpowiedzUsuńOj, widze że lubisz te same smaki co ja...zapraszam więc też do mnie na anie z bakłażana i cieciorki:)
OdpowiedzUsuńpyszności, ten zestaw to idealna mieszanka smaków i zapachów - lato na talerzu, chociaż za oknem nie za bardzo... M.
OdpowiedzUsuń