Kiedy jeść lody jak nie latem? Niestety pogoda dosyć kapryśna, zapowiadają upał a jest zimno, zapowiadają chłód a robi się skwar. Ciężko utrafić, a oczywiście załamania pogody wypadają przeważnie w weekendy. Czas można sobie osłodzić domowymi lodami.
Domowe lody czekoladowe- 350ml śmietanki 30%
- 300ml mleka
- tabliczka dobrej mlecznej czekolady
- 3-4 łyżki cukru
- ew 2 żółtka
Mleko i śmietankę zagotować z cukrem i od razu po zagotowaniu zdjęć z ognia. Kiedy przestygnie zmiksować (można tutaj dodać dwa rozkłócone żółtka) i dodać 2/3 startej na wiórki tabliczki czekolady. Wstawić do zamrażalnika i co 2h wyjmować i miksować na gładką masę. Czynność powtórzyć 3-4 razy. Przy ostatnim miksowaniu dodać resztę czekolady. Kombinacji smakowych jest mnóstwo, będę sukcesywnie próbować.
Lody były bardzo smaczne [a jakie fotogeniczne!], W ramach planowanych eksperymentów można dodać kawy, pokruszonych pistacji albo koloru [maliny?, truskawki?]. M.
OdpowiedzUsuńale mi narobiłaś ochoty na takie z białą czekoladą... chyba wkrótce zrobię podobne jakieś :) dziekuję!
OdpowiedzUsuńPoproszę dwie gałki
OdpowiedzUsuńPrzyznam się, że nie lubię lodów czekoladowych te zrobiłam dla mojego Chłopaka i robiąc je próbowałam.. PYCHA a chłopak był ZACHWYCONY wielka piątka !!
OdpowiedzUsuń