Czasem trzeba trochę rozpusty. Coś słodkiego, owocowego, pysznego, aż trudno się oprzeć. To alternatywa dla tiramisu podawanego w pucharkach.
Deser serowy z żurawiną- 200g suszonej żurawiny
- 200ml jogurtu naturalnego
- 500g serka mascarpone
- 200ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- garść pistacji
- okrągłe biszkopty
- syrop z brzoskwiń
- 100ml wody
Żurawinę zagotować w wodzie. Odcedzić i wrzucić na godzinę do syropu brzoskwiniowego. Potem odsączyć ale soku nie wylewać. Mascarpone ubić z jogurtem i cukrem, dodać ubitą kremówkę. Delikatnie wymieszać. Biszkopty namoczyć w syropie brzoskwiniowym. Układać warstwami naprzemiennie: biszkopty, żurawinę, masę serową, brzoskwinie, tak aby na wierzchu została masa serowa, którą posypujemy pistacjami i ew kilkoma żurawinami. Deser przepyszny.
fajnie wygląda, i na pewno pyszny jest, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwygląda wyśmienicie! ;)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny deserek:)
OdpowiedzUsuńŻeby rozpustny deser był bardziej dietetyczny, można zrezygnować z biszkoptów i w ich miejsce wrzucić świeże owoce, np. maliny albo pokrojone truskawki [zimą brzoskwiń z puszki po prostu więcej]. Ale było pyszne! M.
OdpowiedzUsuńzjawiskowy, uczta dla słodkich hedonistów :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam i wyszło bardzo smaczne :D
OdpowiedzUsuń