poniedziałek, 31 maja 2010

kurczak inaczej

I kurczak po raz kolejny tym razem w innym wydaniu.
Podsmażony a następnie zapieczony w aromatycznym sosie.


  • pierś z kurczaka
  • puszka pomidorów pokrojonych
  • cebula ząbek czosnku
  • świeży tymianek - listki
  • serek mascarpone
  • sól/pieprz/papryka słodka/cukier
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • oliwki
Kurczaka solimy, papryczymy i można popieprzyć ale ja nie lubię i obsmażamy na rumiano, ok 4-5 minut z każdej strony. W rondelku szklimy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Jak się zeszkli dodajemy czosnek i po chwili pokrojone pomidorki wraz z sosem. Doprawiamy octem balsamicznym, solą pieprzem i cukrem. Gotujemy aż się trochę zredukuje i zgęstnieje - ok 15-20 minut. Gotowy sos mieszamy ze świeżym tymiankiem i 3-4 łyżkami serka mascarpone.
Kurczaka wkładamy do naczynia do zapiekania, polewamy sosem i posypujemy oliwkami.


Pieczemy 30 minut w 200 stopniach.
Podajemy z makaronem lub ryżem.

Sos jest tak delikatny i aksamitny, że brak słów.
Trzeba spróbować.
Boskie!

5 komentarzy:

  1. oj już mi ślinka cieknie! spróbuję napewno!

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba wypróbować coś tak wyśmienitego - pysznie wygląda :)
    -dzięki Olu za kolejny, fajny sposób na kurczaka - Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. i te oliwki tak ładnie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  4. Help! "Doprawiamy octem balsamicznym, solą, pieprzem i cukrem." - tzn. ile tego dajemy???

    OdpowiedzUsuń
  5. łyzka octu, szczypta soli i szczypta cukru
    smacznego

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...