sobota, 29 maja 2010

sobotnie


Leniwa sobota....
Oby więcej takich było, rodzina w komplecie w domu, pogoda śliczna (ponoć nie długo się nią cieszyć będziemy bo od poniedziałku znowu ochłodzenie i deszcze - może im się nie sprawdzi).
Rano zaliczyliśmy pobliski targ i nakupiliśmy warzywek i owoców. Nasze, krajowe truskawki pachną bajecznie, na całym targu roznosił się ich zapach. Trafiły się też śliczne cieniusieńkie zielone szparagi i to one dzisiaj zagościły na naszym obiadowym stole - w wydaniu zapiekanym.

Zapiekane szparagi
  • szparagi
  • masło
  • mąka
  • serek camembert
  • kilka plasterków szynki
  • kilka plasterków żółtego sera
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Szparagi gotujemy w wodzie z cukrem - od zagotowania 5-10 minut, żeby były półtwarde.
Wyciągamy i studzimy. Owijamy po kilka plasterkiem szynki i układamy w naczyniu do zapiekania.


W rondelku roztapiamy łyżkę masła i łączymy z łyżką mąki - beszamel, jak zacznie gęstnieć dodajemy pokrojony serek camembert i sypiemy przyprawy - sól, pieprz i dość dużo gałki - najlepiej świeżo startej. Polewamy miksturą nasze szparagi. Na wierzchu układamy pokrojony lub starty żółty ser.


Wstawiamy do piekarnika na 40 minut w temp. 200 stopni.


Pycha

2 komentarze:

  1. Anonimowy29 maja, 2010

    wyglądają smakowicie te szparagi - to cudowne warzywko, można je jeść na tyle sposobów! m.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...