czwartek, 30 grudnia 2010

świąteczne przepisy - różne

W kategorii "przepisy różne" umieszczam: barszcz, kapustę z grzybami, paszteciki z kapustą.

1. Barszcz wigilijny
Barszcz mojej Mamy jest najcudowniejszy na świecie, robi go tylko raz w roku i pewnie stąd w nim tyle magii, bo nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami.
  • Duża włoszczyzna [do wykorzystania na sałatkę]
  • 2 suszone grzyby, 4 ząbki czosnku,
  • cebula przypieczona na suchej patelni, jabłko duże winne
  • 11/2 do 2 kg buraków + koncentrat buraczany KRAKUS,
  • liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela ang., sól , pieprz, cytryna, cukier
  • majeranek – spora garść
  • grzybki zalać wodą na dwie godziny
  • włoszczyznę zalać ok. 4 l wrzącej wody, dodać grzybki z wodą, cebulę, przyprawy [oprócz cukru], gotować do miękkości.
  • Osobno ugotować buraki, ostudzić, obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce, skropić cytryną
  • Wywar przecedzić, gorącym zalać buraki, dodać jabłko pokrojone w cząstki, czosnek, zakwasić sokiem z cytryny, dodać cukier do smaku i koncentrat buraczany, trzymać na małym ogniu około godziny – ni dopuścić do zagotowania, ma tylko naciągać. Odstawić.
  • Po kilku godzinach lub na drugi dzień [w Wigilię] odcedzić, ewentualnie jeszcze doprawić pieprzem, cukrem i cytryną, zależy jaki barszcz lubimy, wsypać majeranek – ucierając palcami. Do podania mocno podgrzać, nie gotować!

2. Kapusta z grzybami
  • 2 kg kapusty kwaszonej
  • mała główka kapusty białej [ok. 11/2 kg]
  • duuużo grzybów suszonych
  • spora garść śliwek suszonych [pół na pół polskich wędzonych i kalifornijskich]
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • śliwki zalewamy wodą
  • osobno gotujemy obie kapusty – białą poszatkowaną, kwaszoną trochę pokrojoną, zalewamy wrzątkiem
  • do każdej dodajemy 2 – 3 listki laurowe, po 2 – 3 ziarenka ziela ang. i po kilka ziaren pieprzu
  • poprzedniego dnia zalewamy wodą grzyby suszone, zagotowujemy
  • kiedy kapusty są dość miękkie, łączymy je, dodajemy śliwki i grzyby, podlewamy wodą z grzybów i dusimy codziennie przez dwa, trzy dni.
  • Trzeciego dnia po zagotowaniu dodajemy szklankę czerwonego wina, ew. łyżkę cukru, odparowujemy i po ostudzeniu – na balkon [jeśli jest zimno oczywiście]
  • Jeśli lubimy, to w Wigilię po zagotowaniu można dodać zasmażkę z mąki i oleju oraz uduszoną cebulę.

3. Paszteciki
  • 4 szkl. mąki przesianej, szczypta soli [+ 1 szkl. maki do ew. dodania i podsypywania]
  • 1 kostka tłuszczu np. Kasia
  • 1 mały kubeczek śmietanki [12%]
  • 5 dkg drożdży
  • jajko

drożdże wymieszać w śmietance, odstawić na pół godziny

mąkę wymieszać z tłuszczem, wlać drożdże, posolić, zagnieść ciasto [gdy za gęste – dodać łyżkę śmietanki], żeby gładko odchodziło od ręki, odstawić na pól godziny, przykryć ściereczką.

wałkować lekko podsypując mąką max na grubość ½ cm, wycinać kółka o dowolnej średnicy [zależy jakie lubimy paszteciki]; składać z farszem na pół i lekko dociskać, paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy na złoty kolor 25 – 30 minut w piekarniku 160 – 1800 [wstawić do rozgrzanego].

Farsz:

  • Wigilijny – posiekana kapusta z grzybami [z przewagą grzybów], odciśnięta
  • albo pieczarki [drobno pokrojone, usmażone + usmażona cebula w kostkę]
  • albo suszone, ugotowane grzyby – posiekane + przesmażona cebulka w kostkę
  • albo duszone jabłka z cukrem i cynamonem [wtedy paszteciki posypać cukrem pudrem]

albo co sobie wymyślimy......


2 komentarze:

  1. bardzo mi miło, że nasze rodzinne przepisy [barszcz jest jeszcze mojego taty...]zostały niejako uwiecznione w twoim blogu - a są pyszne, mam więc nadzieję, że się rozejdą po świecie... M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczne; smacznego!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...