czwartek, 30 grudnia 2010

świąteczne przepisy - różne

W kategorii "przepisy różne" umieszczam: barszcz, kapustę z grzybami, paszteciki z kapustą.

1. Barszcz wigilijny
Barszcz mojej Mamy jest najcudowniejszy na świecie, robi go tylko raz w roku i pewnie stąd w nim tyle magii, bo nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami.
  • Duża włoszczyzna [do wykorzystania na sałatkę]
  • 2 suszone grzyby, 4 ząbki czosnku,
  • cebula przypieczona na suchej patelni, jabłko duże winne
  • 11/2 do 2 kg buraków + koncentrat buraczany KRAKUS,
  • liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela ang., sól , pieprz, cytryna, cukier
  • majeranek – spora garść
  • grzybki zalać wodą na dwie godziny
  • włoszczyznę zalać ok. 4 l wrzącej wody, dodać grzybki z wodą, cebulę, przyprawy [oprócz cukru], gotować do miękkości.
  • Osobno ugotować buraki, ostudzić, obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce, skropić cytryną
  • Wywar przecedzić, gorącym zalać buraki, dodać jabłko pokrojone w cząstki, czosnek, zakwasić sokiem z cytryny, dodać cukier do smaku i koncentrat buraczany, trzymać na małym ogniu około godziny – ni dopuścić do zagotowania, ma tylko naciągać. Odstawić.
  • Po kilku godzinach lub na drugi dzień [w Wigilię] odcedzić, ewentualnie jeszcze doprawić pieprzem, cukrem i cytryną, zależy jaki barszcz lubimy, wsypać majeranek – ucierając palcami. Do podania mocno podgrzać, nie gotować!

2. Kapusta z grzybami
  • 2 kg kapusty kwaszonej
  • mała główka kapusty białej [ok. 11/2 kg]
  • duuużo grzybów suszonych
  • spora garść śliwek suszonych [pół na pół polskich wędzonych i kalifornijskich]
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • śliwki zalewamy wodą
  • osobno gotujemy obie kapusty – białą poszatkowaną, kwaszoną trochę pokrojoną, zalewamy wrzątkiem
  • do każdej dodajemy 2 – 3 listki laurowe, po 2 – 3 ziarenka ziela ang. i po kilka ziaren pieprzu
  • poprzedniego dnia zalewamy wodą grzyby suszone, zagotowujemy
  • kiedy kapusty są dość miękkie, łączymy je, dodajemy śliwki i grzyby, podlewamy wodą z grzybów i dusimy codziennie przez dwa, trzy dni.
  • Trzeciego dnia po zagotowaniu dodajemy szklankę czerwonego wina, ew. łyżkę cukru, odparowujemy i po ostudzeniu – na balkon [jeśli jest zimno oczywiście]
  • Jeśli lubimy, to w Wigilię po zagotowaniu można dodać zasmażkę z mąki i oleju oraz uduszoną cebulę.

3. Paszteciki
  • 4 szkl. mąki przesianej, szczypta soli [+ 1 szkl. maki do ew. dodania i podsypywania]
  • 1 kostka tłuszczu np. Kasia
  • 1 mały kubeczek śmietanki [12%]
  • 5 dkg drożdży
  • jajko

drożdże wymieszać w śmietance, odstawić na pół godziny

mąkę wymieszać z tłuszczem, wlać drożdże, posolić, zagnieść ciasto [gdy za gęste – dodać łyżkę śmietanki], żeby gładko odchodziło od ręki, odstawić na pól godziny, przykryć ściereczką.

wałkować lekko podsypując mąką max na grubość ½ cm, wycinać kółka o dowolnej średnicy [zależy jakie lubimy paszteciki]; składać z farszem na pół i lekko dociskać, paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy na złoty kolor 25 – 30 minut w piekarniku 160 – 1800 [wstawić do rozgrzanego].

Farsz:

  • Wigilijny – posiekana kapusta z grzybami [z przewagą grzybów], odciśnięta
  • albo pieczarki [drobno pokrojone, usmażone + usmażona cebula w kostkę]
  • albo suszone, ugotowane grzyby – posiekane + przesmażona cebulka w kostkę
  • albo duszone jabłka z cukrem i cynamonem [wtedy paszteciki posypać cukrem pudrem]

albo co sobie wymyślimy......


2 komentarze:

  1. bardzo mi miło, że nasze rodzinne przepisy [barszcz jest jeszcze mojego taty...]zostały niejako uwiecznione w twoim blogu - a są pyszne, mam więc nadzieję, że się rozejdą po świecie... M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...