sobota, 4 czerwca 2011

nadziewane kwiaty cukinii

Uwielbiam eksperymentować. Kwiaty cukinii chodziły za mną od dawna. Ale gdzie w Warszawie znaleźć świeże kwiaty cukinii? Niemożliwe? Ależ możliwe! Nie każdy może wie, ale w Warszawie w okolicach Żerania jest dziesięcio-hektarowe gospodarstwo rolne państwa Majlertów. Można tam kupić świeżutkie białe i zielone szparagi, pak choi, sałaty w wielu odmianach, groszek cukrowy i właśnie kwiaty cukinii (a wraz ze zmianą pór roku asortyment się modyfikuje). Zajrzałam tam ostatnio i przywiozłam całą skrzynkę różności, które będę teraz sukcesywnie "przerabiać".

Nadziewane kwiaty cukinii
  • 10 kwiatów cukinii
  • opakowanie serka ricotta
  • 6-8 plasterków szynki serano
  • garść świeżych ziół: bazylia, estragon, szałwia
  • sól
Kwiaty opłukać w misce z wodą, nigdy pod bieżącą z kranu. Osuszyć i wyciąć słupki lub pręciki z wnętrza kwiatków. Przygotować nadzienie - wymieszać serek, posiekane zioła i pokrojoną na paseczki szynkę. Doprawić do smaku solą jeśli jest taka potrzeba. Wkładać nadzienie delikatnie do kwiatków. Końcówki płatków skręcamy jak papierek cukierka. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, układamy kwiaty, skrapiamy oliwą i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Wersji nadzień jest pewnie z milion i pewnie każda równie fajna, będę testować dalej.


9 komentarzy:

  1. Super - fajnie, że nie tylko kwiaty, ale i małe cukinie http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy przepis :) nie pomyślałabym o tym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, no i super to wygląda.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pojadę do Babci to pierwsze co zrobię to przygotuje właśnie kwiaty cukinii na pewno ma ich sporo na grządce. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne danie - estetyka bez zarzutu, a jak musiały smakować!!! Może będą też u nas na ranczu? M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...