sobota, 25 czerwca 2011

pyszny deser

Czasem trzeba trochę rozpusty. Coś słodkiego, owocowego, pysznego, aż trudno się oprzeć. To alternatywa dla tiramisu podawanego w pucharkach.

Deser serowy z żurawiną
  • 200g suszonej żurawiny
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 500g serka mascarpone
  • 200ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • garść pistacji
  • okrągłe biszkopty
  • syrop z brzoskwiń
  • 100ml wody
Żurawinę zagotować w wodzie. Odcedzić i wrzucić na godzinę do syropu brzoskwiniowego. Potem odsączyć ale soku nie wylewać. Mascarpone ubić z jogurtem i cukrem, dodać ubitą kremówkę. Delikatnie wymieszać. Biszkopty namoczyć w syropie brzoskwiniowym. Układać warstwami naprzemiennie: biszkopty, żurawinę, masę serową, brzoskwinie, tak aby na wierzchu została masa serowa, którą posypujemy pistacjami i ew kilkoma żurawinami. Deser przepyszny.

6 komentarzy:

  1. fajnie wygląda, i na pewno pyszny jest, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda wyśmienicie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Żeby rozpustny deser był bardziej dietetyczny, można zrezygnować z biszkoptów i w ich miejsce wrzucić świeże owoce, np. maliny albo pokrojone truskawki [zimą brzoskwiń z puszki po prostu więcej]. Ale było pyszne! M.

    OdpowiedzUsuń
  4. zjawiskowy, uczta dla słodkich hedonistów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam i wyszło bardzo smaczne :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...