środa, 22 czerwca 2011

tarta z cukinią i bekonem

Cała rodzina uwielbia cukinię w każdej postaci. Z grilla, w szaszłykach, w sałatce, w tortillach i w tartach. Jednym słowem cukinia w stu odsłonach. Warzywo daje wiele możliwości. W zeszłym roku robiłam tez marynowane w oliwie w słoikach, też pyszne. Sezon cukiniowy się rozpoczął i można już kupić nasze rodzime a nie z eksportu. Zakupiłam ostatnio dwie ciemno i dwie jasno zieloniutkie, młodziutkie cukinie. Miała być z nich zapiekanka, ale stanęło na tarcie.

Tarta z cukinii i bekonu

ciasto:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki wody
farsz:
  • 2-3 cukinie
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka plasterków boczku/bekonu/dobrej szynki
  • sól, pieprz, gałka
  • serek ricotta
  • 2 jajka
Składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na minimum pół godzinki.
Cebulkę posiekać drobno i podsmażyć żeby się trochę zrumieniła. Wymieszać serek z jajkami i wrzucić podsmazona cebulkę. Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, posolić i poczekać aż puści wodę, odcisnąć. Wrzucić do masy serowej, wymieszac dokroić do tego boczek - ja tnę nożyczkami i pokrojona mozzarelle - 2/3 kulki, doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Ponakłuwać widelcem i piec około 20 minut w 180 stopniach. Następnie wyłożyć farsz, na wierzch wrzucić i lekko wcisnąć pozostałą mozzarellę i zapiekać razem ok 30-40 minut.

9 komentarzy:

  1. Sądząc ze zdjęcia i z opisu - pyyycha!!! Następnym razem muszę się wprosić... Cukiniowy sezon na szczęście jest długi, na ranczu zbieraliśmy cukinie do końca października. A jakie pyszne są malutkie...M.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja uwielbiam tartę w każdej postaci :)
    cukinię też.
    wszystko chyba lubię.
    Ale taką tartę dziś na lancz to bym zjadła z chęcią.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie dzisiaj też tarta i też z cukinią :) tarty są pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tarty...dziękuję Oleczko za podpowiedź na następną...na pewno wypróbuję.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja jeszcze nie jadłam tarty, hmm chyba muszę spróbować bo wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne, pracujesz zawodowo?

    OdpowiedzUsuń
  7. podziwiam, że znajdujesz czas

    OdpowiedzUsuń
  8. Beata - ja gotuję po pracy i w weekendy, to normalne dania obiadowe itp, nie zabieraja za wiele czasu :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...