środa, 27 lipca 2011

tagliatelle z brie i pomidorami

Jest to ulubiony makaron mojego taty, chociaż w sumie pokochała go cała rodzina. Danie niekłopotliwe, szybkie, zawsze smaczne i w kilku odmianach. Każdy może je dopasować do swoich potrzeb, smaku i zawartości lodówki i ogródka ziołowego.

Tagliatelle z brie i pomidorami
  • makaron tagliatelle
  • puszka pomidorów krojonych / w sezonie 1kg świeżych najlepiej podłużnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich/oregano/bazylii czy co kto lubi
  • trójkąt sera brie / wymiennie może być camembert
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Do miski wrzucamy pomidory (jeśli świeże to należy sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić pozbywając się jak największej ilości pestek), przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i oliwę, oraz pokrojony serek, całość mieszamy i zostawiamy na troszkę żeby smaki się połączyły. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem z opakowania w osolonej wodzie, odlewamy i gorący wrzucamy do sosu, mieszamy żeby serek nam się troszkę rozpuścił. Jemy na ciepło, chociaż i letnie nie jest pozbawione smaku i aromatu. Czasem dla urozmaicenia daję np jeden ser brie i dorzucam camembert z pieprzem cayenne.

6 komentarzy:

  1. Szybkie i smaczne :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejne danie na coś pysznego! uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. można posypać posiekaną świeżą bazylią, można ozdobić garścią oliwek - zawsze jest pysznie.M.

    OdpowiedzUsuń
  4. wszelki makaron lubie i chetnie sie pisze na Twoje danie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tego typu proste,szybkie a smaczne dania. A jak mam dobry dzien to i tagliatelle sama zrobie ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Alizea - podziwiam za własnoreczne robienie makaronu :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...