środa, 31 sierpnia 2011

grillowane krewetki

Dzisiaj środa, a jak środa to zaraz będzie weekend, przynajmniej tak to sobie tłumaczę i funkcjonuję od weekendu do weekendu. A skoro zbliża się sobota, to propozycja grillowa, w końcu sezon nie trwa niestety cały rok i trzeba go wykorzystać :)

Grillowane krewetki
  • duże krewetki - ja miałam mrożone i ugotowane
  • słodki sos chilli
  • czosnek
  • oliwa
Ja miałam 46 krewetek i tę porcje opiszę. Przepuścić 2 ząbki czosnku przez praskę, dolać 2-3 łyżki oliwy i około pół szklanki słodkiego sosu chilli. Wrzucić oczyszczone krewetki dokładnie wymieszać w marynacie i zostawić na minimum 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. Nabić krewetki na drewniane szpadki tworząc półksiężyce. Grillować po 3 minuty z każdej strony. Można oczywiście zrobić krewetki w ten sposób w domu na patelni grillowej, też wyjdzie pysznie.

5 komentarzy:

  1. Dość niedawno też grillowałam krewetki :) Pycha są. Polecam zamarynować z drobniutko posiekaną ostrą papryczką - niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. podzielam Twoją weekendową ideologię!!!

    A grillowanych jeszcze nie jadłam, pora spróbować!!!

    Pozdrawiam już prawie weekendowo
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią bym skosztowała tej wersji krewetek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne są takie krewetki, a jakie urodziwe szaszłyczki z nich są! M.

    OdpowiedzUsuń
  5. A jakie one mają smak.Brakuje mi odwagi żeby je wziąć do buzi :(

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...