niedziela, 23 października 2011

conchiglioni z selerem naciowym, kurczakiem i cukinią

Przyszedł dzień remanentu w lodówce, trzeba było podojadać to i owo i powstał baaaardzo smaczniutki obiad. Efekt przeszedł moje oczekiwania.

Conchiglioni z selerem naciowym, kurczakiem i cukinią
  • 36 muszelek
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 2 pieczarki
  • 1 cebulka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • nieduża cukinia
  • 2 łyżki majonezu Winiary
  • 1 łyżka keczupu Włocławek łagodny
  • garść startego sera salami
  • sól, pieprz
  • olej
  • beszamel: masło, mleko, mąka
Muszle ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pierś zgrillowałam na patelni grillowej. Kiedy ostygła podzieliłam ją na kawałeczki wzdłuż włókien. W rondelku rozgrzałam olej i wrzuciłam pokrojonego w drobną kostkę selera, posiekaną cebulkę, pieczarki pokrojone na kawałki i cukinię pokrojoną w kostkę, doprawiłam sola i pieprzem. Wszystko dusiło się do miękkości. Następnie dorzuciłam kurczaka oraz majonez i keczup. Wszystko dusiłam jeszcze 5 minut. Nałożyłam farsz do muszelek. Ułożyłam w naczyniu do zapiekania, posypałam serem, polałam beszamelem i zapiekłam 20 minut w 180 stopniach.


7 komentarzy:

  1. strasznie dawno nie jadłam naciowego selera, a zjadłabym z przyjemnością...;-))

    OdpowiedzUsuń
  2. czy ktoś mógłby mi powiedzieć dlaczego ja nigdy nie zapiekałam muszli? u Ciebie tak pysznie się prezentują :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem Izuniu, dałam już tyle przepisów i możliwości :) Spróbuj w końcu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie się prezentują, z wielką ochotą wpadłabym na taki smakowity obiadek do Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesteś specjalistką od dużych muszli - wszystkie wyglądają pięknie i smakowicie. M.

    OdpowiedzUsuń
  6. takie polączenie to biore w ciemno. super.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zgadzam się z kimś anonimowym - muszle to Twoja druga natura! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...