piątek, 14 października 2011

dżem z dyni z gruszką

W tym roku ogarnęło mnie dyniowe szaleństwo. Przerobiłam już jej strasznie dużo na różne sposoby. Była zupa dyniowa, sos dyniowy do pizzy, bułeczki dyniowe, makaron z sosem dyniowym, teraz czas na dżem z dyni.

Dżem z dyni z gruszką
  • 1,5kg upieczonej dyni
  • 3 gruszki konferencje
  • 3 cm kory cynamonu
  • 8 łyżek cukru
  • 5 goździków
Upieczoną dynię kroję dosyć drobno, wrzucam do rondla, podlewam odrobina wody. Dynia dusi się około pół godziny, kiedy dodaje obrane i pokrojone gruszki oraz cukier. Wrzucam cynamon i goździki - a dokładniej zawijam je w tobołek z gazy, żeby potem łatwiej wyjąć. Wszystko razem gotuje się do uzyskania pożądanej konsystencji. Wyjmuję tobołek, przekładam do słoików i pasteryzuje w piekarniku.

10 komentarzy:

  1. Nic nie piszesz o smaku! ;> Ale na pewno pyszności...! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a co tu pisać - smak jak marzenie! z jabłkami robiłam a w tym roku właśnie z gruszką będzie moja dyńka!

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam coś podobnego :), fajny dżemik, dynia to takie wszechstronne warzywo

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki dżemik musi być pyszny, a taka żonka w domu to skarb!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dynia jako warzywo wielofunkcyjne - bardzo mi się podoba! A z gruszka musi być ten dżemik pyszny. Poproszę abonament... M.

    OdpowiedzUsuń
  6. a jak się tę dynie piecze???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynię należy pokroić na kawałki, pozbyć się włókien i piec ok 30-40 minut w 180 stopniach. Potem skórka schodzi jak masło, a dynia jest już mięciutka, co skraca proces gotowania/przygotowania.

      Usuń
  7. a jak się tę dynię piecze???

    OdpowiedzUsuń
  8. a jak się tę dynie piecze???

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...