poniedziałek, 7 listopada 2011

zapiekanka z puree ziemniaczanego po włosku

Uwielbiam włoską kuchnię. Przeglądam książki kucharskie i nie tylko, szukając inspiracji i czegoś odmiennego. Przeglądam blogi kulinarne i artykuły i tak trafiłam na bloga italia-od-kuchni, ale niestety z tego co mi wyświetla blogspot - blog został zlikwidowany a wielka szkoda, bo był super domowy, włoski, prawdziwy. Tam znalazłam przepis na zapiekankę z puree ziemniaczanego - pitta (tak była określona).

Ziemniaki inaczej
  • 1kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • ser pecorino
  • garść czarnych oliwek
  • 3 łyżki kaparów
  • bazylia lub oregano
  • sól do smaku
  • bułka tarta
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odlać, odparować i rozgnieść na pure. Do ziemniaków wbić jajko, dodać trochę oliwy i ser, a następnie dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić albo w piórka albo w kosteczkę, zeszklić na oliwie. Dodac przecier pomidorowy, oliwki przekrojone wzdłuż i kapary oraz zioła. Wszystko zostawić na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, ułożyć połowę ziemniaków wygładzając łyżką, na to wyłożyć sos i przykryć drugą warstwą ziemniaków. Wierzch skropić oliwą, posypać bułką tartą i zapiec 30 minut w 200 stopniach.

Ziemniaki są pyszne, idealnie kremowe, sos aromatyczny i dający pole do modyfikacji. Serdecznie polecam.


4 komentarze:

  1. bardzo fajny pomysł na ziemniaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować takiej zapiekanki z puree. ;) Wygląda zachęcająco! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak ciacho!!
    Super pomysł na zapiekankę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie wygląda, na pewno pyszna ta zapiekanka! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...