czwartek, 19 stycznia 2012

sernik z ricotty z borówkami

Sernik robię bardzo sporadycznie, żeby nie powiedzieć że prawie wcale. Ale jakoś tak ostatnio mnie naszło i jest.... sernik z ricotty.

Sernik z ricotty z borówkami amerykańskimi
ciasto:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki drobnego cukru z wanilią
masa serowa:
  • 500g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki drobnego cukru z wanilią
borówki:
  • 1,5 szklanki borówek amerykańskich
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
Ciasto zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować wyłożyć na foremkę, ponakłuwać widelcem i upiec na złoto (ok 20 minut). Serek rozmieszać z cukrem, wbić jajka i lekko ubić. Wyłożyć na upieczony spód. Borówki wrzucić do rondelka, dodać cukier i wodę i zrobić marmoladkę, ale żeby zostały owoce. Wyłożyć na wierzch sernika, lekko przemieszać patyczkiem z masą serową. Wstawić do piekarnika na 30 minut i piec w temperaturze 180 stopni.

Zamiast borówek mogą być jagody czy maliny, efekt będzie równie dobry, przetestowałam :)


8 komentarzy:

  1. Pyszny był! A ten zapach...M.

    OdpowiedzUsuń
  2. serniczek, mniamciu! zostało dla mnie trochę?

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepieknie wygląda! Musi smakowac obłędnie z ricottą!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny!! Ale bym zjadła wieeeelki kawałek. Też miałam robić lada dzień, ale już przed wyjazdem na ferie nie dam rady. Po powrocie nadrobię. Ricotta już od dawna czeka w lodówce:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada oblednie! Lubie serniki na bazie ricotty, sa takie delikatne.

    OdpowiedzUsuń
  6. sernik jak marzenie. Uwielbiam z borówkami i jagodami... ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniały... mniam:)

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...