poniedziałek, 11 czerwca 2012

muffiny ze szparagami, szynką parmeńską i oliwkami

Wytrawne muffiny. Idealne na piknik, super na wycieczkę, rewelacyjne na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Porcja 12 sztuk zniknęła błyskawicznie.

Muffiny ze szparagami, szynka parmeńską i oliwkami
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,25 szklanki cukru
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • tymianek
  • tarty ser grana padano ok 0,5 szklanki
  • 3-4 plasterki szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej
  • garść czarnych oliwek
  • 4-5 zielonych szparagów
W misce wymieszać mąkę, cukier proszek do pieczenia i sól. Do szklanki wlać olej, następnie wbić jajko i dopełnić mlekiem. Zawartość szklanki wlać do składników sypkich i wymieszać. Mają zostać grudki. Dorzucić starty drobno ser, pokrojoną w kawałki szynkę, pokrojone w plasterki oliwki i pokrojone szparagi. Wymieszać, przełożyć do foremek i piec 18-20 minut w 190-200 stopniach. Pyszne na ciepło i na zimno.

8 komentarzy:

  1. Z takimi dodatkami muszą być świetne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No, pyszniutkie!!! Można jeszcze dodać kaparki albo suszone pomidory... wytrawne muffinki są super! M.

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię wytrawne muffinki - są świetne zamiast kanapek

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają świetnie, genialnie! Mam tylko jedno pytanko, czy konieczne jest użycie aż takiej ilości cukru? Nie robiłam nigdy wytrawnych muffinek, więc proszę mi wybaczyć pytanie... ja niewiele więcej daję do tych na słodko. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tym przepisie w wersji oryginalnej na słodko jest 2/3 szklanki, ja zmniejszam do 1/2, tutaj zmniejszyłam do 1/4 no i wiadomo że szklanka szklance nie równa, byle wszystko odmierzać tą samą. W mojej szklance wychodzi to ok 2 łyżek

      Usuń
  5. Takie muffinki to świetna odmiana po słodkich:) A dodatki mówią, że są przepyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszą być pyszne ! : )

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...