poniedziałek, 16 lipca 2012

focaccia z oliwkami i rozmarynem

Długo, bardzo długo zbierałam się do zrobienia focacci (mogę tak odmieniać?) aż w końcu przyszedł jej czas. W sumie nie wiem na co było czekać. Efekt bardzo smaczny, możliwość modyfikacji ogromna.

Focaccia z oliwkami i rozmarynem
  • 700g mąki pszennej
  • 7g drożdży instant - 1 torebka
  • kilka zmiażdżonych ziarenek pieprzu kolorowego
  • 450ml ciepłej wody
  • 100ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • olej
  • sól morska
  • czarne oliwki
  • świeży rozmaryn
W misce wymieszać mąkę, drożdże, sól, pieprz, wodę i oliwę. Zagniatać, wiadomo lepiej robotem, ale ja zagniotłam robotem - mężem około 10 minut aż ciasto będzie jednolite  i gładkie. Następnie należy je przełożyć do miski posmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce na 2h.. Blachy (30x40cm) do pieczenia oprószyć mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Palcami zrobić wzorek czyli wgłębienia, posmarować oliwą i  wcisnąć oliwki, posypać posiekanym rozmarynem i solą morską. Odstawić jeszcze na pół godzinki a następnie piec ok 25 minut w 225 stopniach.

Inspiracja: www.domowe-wypieki.pl

3 komentarze:

  1. bardzo lubię i też robię w wersji z oliwkami i rozmarynem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie i pachnąco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę.....już mi pachną...M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...