środa, 15 sierpnia 2012

zapiekanka cukiniowo-ziemniaczana w szynce dojrzewającej

Jako fanka cukinii jestem teraz w siódmym niebie, ponieważ sezon w pełni. Na działce posiane były 2 gatunki i dzięki temu mogę się delektować ilością cukinii nie do przejedzenia. Tym razem poeksperymentowałam.

Zapiekanka cukiniowo-ziemniaczana w szynce dojrzewającej z ricottą
  • 2 cukinie
  • 4 ziemniaki
  • szynka dojrzewająca w plasterkach
  • 100g serka ricotta
  • 3 jajka
  • tymianek
  • sól, pieprz
Cukinie umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej razem ze skórką. Jeśli są młode  to w całości, jeśli bardziej dojrzałe, to wykroić pestki (jeśli komuś przeszkadzają). Startą cukinie przełożyć na sito i obficie posolić - wycieknie mnóstwo zielonej wody, a na koniec jeszcze masę trzeba odcisnąć np przygniatając talerzem. Ziemniaki obrać i również zetrzeć na tarce jarzynowej, dorzucić do odciśniętej cukinii, dodać ricottę, jajka, pieprz i sporo tymianku i dokładnie wymieszać. Formę - keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie plastrami szynki tak aby jej końce wystawały ponad foremkę. Przełożyć masę do keksówki, wygładzić, na wierzchu ułożyć szynkę, założyć boki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 1h. Po ok 20 minutach można wierzch przykryć folią aluminiową żeby szynką się nie spaliła. Kroić kiedy trochę przestygnie.


1 komentarz:

  1. Wygląda bosko! Ty to masz pomysły na cukinię!M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...