piątek, 14 września 2012

lazania z sosem bolognese

Ostatnio zorientowałam się, że mimo ich robię ją dosyć często nie pokazałam jeszcze lazanii po bolońsku. 

Lazania z sosem bolognese
  • 500g mielonej chudej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • kilka pieczarek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500ml przecieru pomidorowego lub świeże pomidory w sezonie
  • sól, pieprz
  • świeże oregano i bazylia
  • olej
  • tarty ser dobrze się rozpuszczający
  • makaron do lazanii - najłatwiej taki bez konieczności gotowania
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i poddusić na oleju. Dodać startą na tarce jarzynowej obraną marchewkę i chwilę przesmażyć. Następnie dodać kilka pieczarek pokrojonych w kostkę. Całość przesmażyć na dosyć silnym ogniu żeby pieczarki nie puszczały wody. Przełożyć do rondla. Mięso usmażyć na złoto - ja nie daję tłuszczu, wystarcza ten który się wytopi z mięsa - i przełożyć do cebuli. Dodać przecier pomidorowy albo pomidory pozbawione skórki i pestek, pokrojone w kostkę i dusić im dłużej tym lepiej, żeby sos zrobił się gęsty. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Jeśli chodzi o makaron to albo gotujemy go w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, albo dajemy świeży albo taki który nie wymaga gotowania. Układamy w naczyniu do zapiekania warstwami na dno sos potem makaron i tak do końca składników aby na wierzchu znalazł się makaron a na nim tarty ser. Jeśli używamy makaronu bez konieczności gotowania, dobrze jest ostatnią warstwę polać beszamelem - wtedy mamy pewność ze makaron się "ugotuje".


12 komentarzy:

  1. Uwielbiam makaron, ale lasagne nigdy nie robiłam...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lazania to jedno z moich ulubionych dań. Robię ją regularnie, tylko każdą warstwę przekładam sosem beszamelowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też czasem przekładam beszamelem każdą warstwę ale nie tym razem :)

      Usuń
  3. A ja tak dawno nie robiłam!!! Dziękuję Olu za przypomnienie i skuszenie, wygląda wspaniale, aż ślinianki zaczęły mi szybciej pracować;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczna, wypas!

    OdpowiedzUsuń
  5. dla mnie jest za ciężka, choć wszyscy tak uwielbiają, moze kiedyś mnie przekona

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne, sycace, zimowe danie. Dawno nie robilam, ale cos mi sie zdaje, ze wkrotce bede musiala naprawic swoj blad ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. klasyczna lasagne, tak pyszna i MIMO WSZYSTKO - tak prosta...

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiękna ci wyszła ta lazania, a znając ciebie - równie pyszna! M.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...