środa, 20 lutego 2013

łopatka bardzo wolno pieczona

Bardzo, bardzo wolno pieczona łopatka.... potem rozpada się na pojedyncze włókna, jest delikatna, pyszna! Przygotujecie się, bo potrzeba na to pyszne danie 6h, chociaż pracy przy nim niewiele, bo czas robi wszystko za nas, to jednak co nieco trzeba przygotować.

Łopatka bardzo wolno pieczona
  • około 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 gałązki rozmarynu
  • pół łyżeczki czerwonego pieprzu w ziarenkach
  • sól morska
dodatki
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • główka czosnku
  • 3 cebule
  • 2 pietruszki
  • 2 gruszki
  • ewentualnie olej
Rozmaryn posiekać, pieprz rozgnieść np dnem garnka, wymieszać z solą i  natrzeć mięso. Przełożyć mięso do dużej brytfanny (na tyle dużej żeby zmieściły się też wszystkie dodatki) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. W między czasie obrać i pokroić ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, włożyć do miski z wodą. Gruszki obrać i pokroić na ćwiartki, włożyć do wody z sokiem z cytryny żeby nie ciemniały. Cebulę obrać i  pokroić na ćwiartki.  Po 4h dodać do mięsa ziemniaki - polać olejem, po kolejnej godzinie (5h od początku pieczenia) dodać marchewkę, pietruszkę, cebule i całe ząbki czosnku. Po 5,5h godziny od początku pieczenia dodać gruszki. Kiedy dobiegnie końca 6h pieczenia danie jest gotowe. Skórka jest chrupiąca a mięso w środku aksamitne, soczyste i kruche.

5 komentarzy:

  1. aż się głodna zrobiłam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też, szkoda, że to już tylko wspomnienie po obiedzie :)

      Usuń
  2. Piękne mięso w towarzystwie warzyw - pyszny obiad! M.

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma to jak duży kawał mięcha ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. Młody te rozpadające sie włókna nazywa "niteczkami" - jak ma ochotę na pieczone mięso, to prosi o niteczki właśnie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...