wtorek, 16 lipca 2013

tagliatelle z łososiem, szparagami, brokułami w sosie śmietanowym z martini


Dzisiaj przedstawiam Wam danie letnie, lekkie i pyszne. A roboty przy nim niewiele, co jest dodatkowym atutem. Potrzebujecie tylko kilka składników.

Tagliatelle z łososiem, szparagami, brokułami w sosie śmietanowym z martini
  • około 200g  świeżego łososia
  • kilka różyczek zielonego brokuła
  • kilka zielonych szparagów
  • 120g śmietany 12% 
  • "chlust" martini lub innego wermutu
  • sól i pieprz do smaku.
  • cząstka cytryny
  • odrobina oleju rzepakowego
Łososia odfiletowałam ze skóry, leciutko posoliłam i skropiłam cytryną. Usmażyłam na złoto na suchej patelni, odstawiłam. Na odrobinie oleju przesmażyłam brokuły podzielone na mniejsze różyczki - widzicie jak pięknie zyskały na kolorze? Dodałam po chwili szparagi pozbawione twardych końcówek i przecięte na mniejsze kawałki. Dodałam martini i odparowałam. Na koniec zalałam śmnietaną, doprawiłam do smaku i chwilę razem pyrczało. Na sam koniec dodałam rozdrobnionego łososia, wymieszałam i podałam z makaronem tagliatelle ugotowanym al dente.

2 komentarze:

  1. Moje ulubione smaki. Zapraszam do nas : http://gotujebochce.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makaron z łososiem! Wygląda smakowicie.:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...