niedziela, 4 kwietnia 2010

święta święta i po świętach


Zawsze tyle przygotowań, gotowania, pieczenia a potem chwila i już po.
Nie powiem uwielbiam te kuchenna krzątaninę, te zapachy, smaki ... mmmm...
A jedliśmy to co poniżej


Stół w całości - tonacja biało - zielona :)
a na nim m.in śledziki na 3 sposoby, wędliny domowego wyrobu, sałatka jarzynowa i marynaty jako dodatki


Jajka z pastą łososiową i łososiem wędzonym, oraz jajka z pastami:
1. z curry i musztardą dijon,
2. z ćwikły i przypraw,
3. ziołową,
4. pomirodowo-paprykową
oraz sosy: z awokado, z suszonych pomidorów i rewelacyjny z chrzanu i jabłka, oraz tatarski, wiosenny i chrzanowo-śmietanowy

tymbaliki

oraz kiełbaska pieczona tradycyjna oraz ta - zapiekana w żurawinie :) no i żurek oczywiście :)
Wszystko pysznościowe a ciasta..... eh.... mniam :)

jeszcze raz Wesołych Świąt i uwaga jutro na wodę ;)

ps. Fuerto :)
Pasty do jajek są na bazie serka śmietankowego. I tak, do serka w moim przypadku arla buko - sprawdził się bo bardzo "sztywny" - dodajemy:
1. ćwikłę i odrobinę chrzanu jeśli chcemy przyostrzyć,
2. sporo curry i łyżkę musztardy ostrej dijon,
3. posiekane zioła (natka, szczypiorek, kolendra, koperek) i troszkę pieprzu,
4. trochę koncentratu pomidorowego, papryka słodka w proszku, pieprz cayenne, i suszone pomidory posiekane,
5. z pastą łososiową, to są 2 opcje :) jedna to gotowa pasta w tubce i kawałki łososia i druga majonez, serek, sporo łososia - zblendować, popierzyć i popapryczyć troszkę i przyozdobić.

Natomiast sosy to:
1. chrzanowy, to chrzan śmietankowy i troszkę śmietany na złagodzenie,
2. z suszonych pomidorów, to pół szklanki majonezu, pół szklanki śmietany, suszone pomidory, 2 ząbki czosnku, kolendra, i pieprz cayenne - wszystko zblendowane,
3. z awokado, to awokado, sok z pół cytryny, orzechy włoskie, 2 łyżki majonezu i łyżka śmietany - zblendowane,
4. z chrzanu i jabłek to cudo! chrzan, mus jabłkowy i troszkę śmietany i ciut pieprzu :)

6 komentarzy:

  1. Pięknie to wszystko wyglądało, najbardziej urzekły mnie kolorowe jaja. Mozesz napisać dokładniej jak robisz te pasty?
    Bo chętnie spróbuję zrobić .

    OdpowiedzUsuń
  2. Stół prezentuje się elegancko,a pyszności jak przyozdobione.
    Obwicie mokrego dyngusa życzę!

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie zastawiony stół :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. stół, jak zwykle u Oli - przepiękny i wszystko było takie pyszne... trochę też z moim udziałem... mama

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie, smacznie i bardzo zachęcająco - jesteś cudowną gospodynią...takie święta to czysta przyjemność - Pozdrawiam Was

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystko było równie pyszne co i piękne :) Taki stół to aż szkoda opróżniać :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Nie używaj słów wulgarnych, obraźliwych.
Anonimom dziękuję, jeśli chcesz komentować podpisz się :)
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...